Kwetsbare ouderen die worden getraind voor ze een nieuwe heup krijgen, komen beter uit de operatie en liggen korter in het ziekenhuis. Fysiotherapeuten rond Leiden en in Midden-Nederland bekijken in het kader van het TNO-innovatieprogramma voor het MKB samen met TNO en branchevereniging (KNGF) hoe ze dat inzicht in de praktijk kunnen brengen.
Heup
“Uit TNO-onderzoek weten we al dat trainen vooraf van belang is als een kwetsbare oudere een nieuwe heup krijgt,” vertelt Cora Vermeulen, eigenaar van Fysiotherapie Alkemade in Roelofarendsveen. “We weten ook onder welke voorwaarden je dat veilig kunt doen en dat pijnstilling belangrijk is om te kunnen trainen met een versleten heup. Je moet daarbij rekening houden met andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten.”
Ziekenhuizen
Snel mee beginnen zou je zeggen, maar het valt niet mee om ziekenhuizen zo ver te krijgen. Vermeulen: “Ziekenhuis of huisarts moeten de fysiotherapeut al voor de operatie inzetten, maar dat betekent het invoeren van een andere werkwijze en meer communicatie tussen ziekenhuis en eerstelijnspraktijk. We proberen ziekenhuizen over de streep te krijgen door kennis en instrumenten van TNO in te zetten. Die kunnen ziekenhuizen onder andere helpen om beter te bepalen welke patiënten in aanmerking komen voor deze preventieve training.”
Verzekeraars
Ook verzekeraars moeten meedoen: “Hun polissen voorzien in revalidatie na een operatie, maar niet in trainen vooraf. Het kan hen wel geld schelen: trainen voor een operatie kost natuurlijk geld, maar de kosten achteraf zijn vanwege minder ligdagen en minder kans op complicaties veel lager.” Vermeulen is blij met de inzet van TNO’ers Luuk Engbers en Nico van Meeteren: “Ze laten het niet alleen bij het onderzoeken van deze pré-operatieve revalidatie. Ze zetten zich ook in om die in de praktijk ingevoerd te krijgen.”
Funtex
Volgens Vermeulen is vooraf trainen niet alleen heilzaam en kostenbesparend bij heupoperaties: “Ik denk dat het geldt voor meerdere operaties.” Zij noemt bovendien een ander vernieuwend TNO-concept: “Dat heet Funtex. Fysiotherapeuten kunnen daarmee ouderen helpen langer zelfstandig te blijven, door ze te trainen in hun noodzakelijke dagelijkse bezigheden zoals traplopen of boodschappen doen.”