Functionele voeding en geneesmiddelen: Niet altijd een goede combinatie

De laatste jaren komen steeds meer producten op de markt die claimen een gunstig effect op de gezondheid te hebben, de zogenaamde functionele voedingsmiddelen. Vanwege deze gezondheidsbevorderende claims worden functionele voedingsmiddelen ook veelvuldig gebruikt in combinatie met geneesmiddelen. Dit is echter niet altijd een even goede combinatie, blijkt uit het onderzoek waarop Simone Eussen op 12 december 2011 promoveert.

Functionele voedingsmiddelen lijken op traditionele eet- en drinkwaren, maar hebben een extra positief effect op de gezondheid doordat er bepaalde ingrediёnten aan zijn toegevoegd of uit zijn gehaald. Eussen heeft zich in haar onderzoek gericht op producten die claimen het cholesterolgehalte te verlagen: zuivelproducten verrijkt met plantensterolen en producten met extra voedingsvezels.

De cholesterolverlagende effecten van zuivelproducten verrijkt met plantensterolen en geneesmiddelen (statines) zijn additief en zij vullen elkaar dus aan in hun effect. Eussen ontdekte echter dat de therapietrouw aan de statines lager was bij personen die de verrijkte producten gebruikten. Onder de nieuwe gebruikers van statines bleken ‘combinerende’ patiёnten 2,5 keer zo vaak met hun medicatie te stoppen dan patiёnten die alleen statines gebruikten.

Tevens laat de promovenda in een proefdiermodel zien dat statines minder goed werken wanneer zij gecombineerd worden met een hoge dosering voedingsvezels (beta-glucanen). De effecten zijn afhankelijk van de dosis en moment van inname van het geneesmiddel en de vezel en dienen in een humane studie bevestigd te worden.

Promotiegegevens
Promovendus: Simone Eussen
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: The Food-Pharma interface: Consequences of combined use of functional foods and statins
Promotor 1: Prof. dr. Johan Garssen
Promotor 2: Dr. Olaf H. Klungel
Copromotor 1: Henk van Loveren
Copromotor 2: Cathy J.M. Rompelberg
Datum en tijd: 12/12/2011, 14:30 uu
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht