Functioneel design op Bloem & Tuin 2010

De tuin is steeds meer een verlengstuk van ons huis. We koken er in onze uitgebreide tuinkeuken, ontspannen er in luxe loungesets met tv en internet of zelfs in jacuzzi’s en laten ons graag verleiden door knusse hoekjes of prachtige bloemborders. Op het tiendaagse tuinevenement Bloem & Tuin staan de nieuwste trends op het gebied van tuininrichting centraal.

Vier afgestudeerden van de Design Academy in Eindhoven laten bovendien zien dat functioneel ook bijzonder fraai kan zijn.
Tuinattributen passen zich steeds meer aan trends aan. Zelfs de regenton gaat met de tijd mee. Was het vroeger letterlijk een ton waarin je regenwater opving, nu zie je hoe tuininrichting, milieubewustwording en design samenkomen in unieke ontwerpen die vooral gezien mogen worden.

Zo komt Bas van der Veer, afgestudeerd aan de Design Academy, met zijn Drop of Water. Dit is een designgieter die als een soort luchtbel aan je regenpijp hangt en zo het hemelwater opvangt en aftapt.

Ook Fabian Riemer laat zien dat tuinattributen steeds meer opgaan in een tuinontwerp. Hij ontwierp een stalen constructie die eenmaal begroeid met klimplanten als natuurlijk vogelhuisje fungeert. Groot voordeel is dat eksters en kraaien het nakijken hebben dankzij de stevige ombouw van het nestkastje. Niet alleen erg functioneel, maar ook bijzonder fraai.

Afgestudeerde Teun Fleskens presenteert op Bloem & Tuin 2010 zijn Chit Chat. Een schommelend rond zitmeubel dat je om een boom plaatst. Met zeven zitplaatsen zorgt het zonder twijfel voor een positieve interactie tussen de mensen die erop gaan zitten. Bij elke zit is immers een nieuwe zitbalans nodig, en dat moet je samen doen. Ideaal voor in wachtruimten of voor op openbare plaatsen. En beter dan welk sociaal netwerk dan ook om nieuwe contacten te leggen.

De vierde ontwerper van de Design Academy die naar Nuenen komt, is Florian Kräutli. Hij komt met eetbare lampenkappen gemaakt van groenten, tapioca (gedroogde cassavewortels) en wafers (natuurlijke siliconen). Prachtig voor onder een overkapping of in een serre. En ben je hem beu, dan hang je hem – zonder lamp – in de boom waar de vogels zich er tegoed aan kunnen doen

Ikebana
Kunstige ontwerpen op Bloem & Tuin 2010 zijn er ook van de leden van de Nederlandse Ikebana Verenging (NIV). Omdat de NIV 50 jaar bestaat en de zuidelijke afdeling 10 jaar, wordt er flink uitgepakt met deze Japanse bloemsierkunst. Diverse objecten worden tentoongesteld. Ook laat de meester zien hoe je Ikebana in de praktijk brengt.

Twee kilometer wandelen

Op de 17e editie van Bloem & Tuin zijn naast de nieuwste tuinuitvindingen ook vele bloemen, planten en traditionele tuinproducten te zien. De grote kracht van Bloem & Tuin blijft immers het grote aanbod aan kennis over bloemen en planten. Bezoekers maken op Landgoed Gulbergen, waar het tuinevenement gehouden wordt, een wandeling van twee kilometer over kronkelige bospaden geplaveid met boomschorssnippers. Ze komen hierbij langs allerlei modeltuinen, kwekers, kunstenaars en stands.

Zeer exclusieve lotussen
Specialistische bloemkwekers geven presentaties van hun nieuwste teelwijzen. Enkele bijzonderheden zijn: Aziatische lelies, zeer exclusieve lotussen en reuze magnolia’s. Bezoekers kunnen al hun vragen rechtstreeks bij de aanwezige kwekers kwijt. Tussen de vele vakspecialisten staan enkele toppers, zoals kweker Ad van Heesbeen van Sense of Nature, bekend van de vijf zintuigen die hij terugbracht in de tuin door een stuk bewustwording.

Exotische vleeseters
Bezoekers weten zich tijdens hun bezoek aan Bloem & Tuin verder verzekerd van een enorm aanbod aan kleurige bloemen, exotische groene planten, exclusieve tuindecoraties, tuinmeubelen, showtuinen en vijvers. Op het gebied van tuinaanleg is het aanbod standhouders weer gigantisch en gevarieerd. Van driedimensionale stadstuinen met wandbeschilderingen tot kruidenhuisjes en zeldzame tropische tuinen met exotische planten, zoals vleeseters.

Opening en entree
Van 23 juli tot en met 1 augustus is Bloem & Tuin dagelijks open van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Bloem & Tuin is een tiendaags tuinevenement met deelnemers uit Nederland, Duitsland en België. Jaarlijks trekt het evenement tussen de 50.000 en 60.000 bezoekers naar Nuenen. Hiermee is Bloem & Tuin qua duur en opzet het grootste tuinevenement van de Benelux. Het evenement, dat plaats heeft van vrijdag 23 juli tot en met zondag 1 augustus, wordt voor de 17e keer gehouden op Landgoed Gulbergen in Nuenen (Noord-Brabant).

Plaats een reactie