Fruit en groente verlaagt risico op longkanker

Het eten van veel fruit en verschillende groenten verlaagt mogelijk de kans op longkanker. Dat staat in het proefschift ‘Quantity & Variety, Fruit and vegetable consumption and bladder and lung cancer risk’ van Frederike Büchner.

In dit proefschrift, dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen het RIVM en Radboud Universitair Medisch Centrum, wordt de relatie tussen groente- en fruitconsumptie – zowel de hoeveelheid als de variatie in consumptie – en het risico op long- en blaaskanker onderzocht. Dit is gedaan binnen de ‘European Prospective Investigation into Cancer and nutrition’ (EPIC) studie. Tussen 1991-2000 deden meer dan een half miljoen mensen, verspreid over tien Europese landen, mee aan deze studie.

Twee fruitjes per dag
In de studie kregen 1.830 mensen de diagnose longkanker te horen. De hoeveelheid groente die deze mensen hadden gegeten, bleek niet van invloed op het longkankerrisico. Maar een gevarieerde consumptie van groente leek het risico op longkanker wel gunstig te beïnvloeden . Wat de fruitconsumptie betreft, maakt dit onderzoek duidelijk dat meer fruit (minimaal twee stuks fruit per dag) het risico op longkanker verlaagt. De variëteit heeft geen invloed op het ontstaan ervan.

Voor zowel de hoeveelheid, als voor de variatie in groente- en fruitconsumptie geldt dat de gevonden effecten vooral voor rokers zijn gevonden. De groente- en fruitconsumptie heeft het meeste invloed op het ontstaan op plaveiselcellongkanker, een subtype van longkanker dat sterk gerelateerd is aan roken. In het onderzoek werd geen relatie gevonden tussen de consumptie van groente en fruit en het risico op blaaskanker.

Stoppen met roken is nog altijd de belangrijkste maatregel om de kans op long- en blaaskanker te verlagen.

Auteur: Jan Brouwer de Koning