Fort Resort Beemster, van munitieopslag naar wellness resort

Binnen de stadsmuren van de Stelling van Amsterdam opent in mei 2012, exact 100 jaar na de bouw, Fort Resort Beemster haar centimeters dikke deuren.

Als eerste CO2 neutrale hotel in Nederland en alle energievriendelijke technieken mag Fort Resort Beemster zich het meest duurzame wellness resort van Nederland noemen.

Met 12 hotelsuites, 1 private spa, 2 restaurants en met ‘state of the art’ wellness en spa faciliteiten wordt Fort Resort Beemster het eerste resort ter wereld dat gevestigd is in een monumentaal fort.

De briefing voor binnenhuisarchitect Osiris Hertman was kort en krachtig; stoer, sober en chique moest het worden. Alleen dan kunnen gasten de rust ervaren en genieten van alle faciliteiten, zoals Hamman, het Dode Zee bad, de Panorama sauna en de ‘Belevenis douche’. De hotelsuite met privé spa is één van de mogelijkheden om het verblijf nog exclusiever te maken. Wie het wellness resort bezoekt, zal in alle rust en met veel persoonlijke aandacht verzorgd worden. Het stijlvolle resort is met respect voor Werelderfgoed en het milieu verbouwd, maar even zo belangrijk is dat gasten zich iedere minuut in de watten gelegd voelen.

Respectvol origineel
Het ‘Fort aan de Nekkerweg’, de originele benaming, werd in 1912 gebouwd en deed door de jaren heen dienst als munitieopslag, gevangenis en magazijn. Waar een eeuw geleden manschappen sliepen, zijn nu de ruime hotelkamers. Initiatiefnemer, eigenaar en aannemer Frank Bart verbouwde het fort zo dat gasten de oorspronkelijke sfeer blijven proeven door het behoud van alle oorspronkelijke materialen en details. Met dit droomproject wil hij laten zien hoe een uniek monument meerwaarde krijgt door het een nieuwe en duurzame bestemming te geven. Uit persoonlijke interesse verdiepte hij zich de afgelopen twintig jaar in de specifieke en bijzondere bouwtechnieken van een fort.

Duurzame basis
Dankzij de dikke muren van het fort, die variëren van 1,65 tot 2,50 meter in doorsnee, was een nieuwe klimaatinstallatie overbodig. Verwarming en koeling worden geregeld via vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Water wordt via het op het dak gelegen duinzand opgevangen en wordt in de originele installatie in de drie reinwaterkelders gefilterd en teruggepompt voor hergebruik. Alle hotelgasten hebben een tablet pc tot hun beschikking waarmee zij niet alleen behandelingen en roomservice kunnen reserveren, maar waarmee zij ook de LED sfeerverlichting in hun kamer kunnen regelen en volledige toegang hebben tot de mediabibliotheek en internet.

2 gedachten over “Fort Resort Beemster, van munitieopslag naar wellness resort”

Plaats een reactie