Foodwatch eist verbod op gevaarlijke Red Bull energy shots

Consumentenorganisatie foodwatch eist een verbod op de zogenoemde energy shots van Red Bull. Deze miniflesjes bevatten cafeïne en taurine in uiterst hoge concentraties.

Foodwatch eist verbod op gevaarlijke Red Bull energy shots

Zowel energy shots als de gewone energiedrankjes worden ervan verdacht dat ze hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en soms zelfs de dood kunnen veroorzaken. Bij de energy shots is het gevaar van overdosering zeer groot.

‘Voor Red Bull zijn energy shots, die erg populair zijn onder jongeren, big business. Maar voor de gezondheid van de gebruikers kunnen ze een groot risico opleveren’, verklaart Meike Rijksen van foodwatch. Een energy shot van 60 ml bevat dezelfde ingrediënten als een normaal blikje Red Bull, maar dan in een vier keer zo sterke concentratie. ‘Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, vooral als de shot wordt gedronken tijdens het sporten of in combinatie met alcohol. Met het oog op het voorzorgsprincipe zouden de energy shots verboden moeten worden. Ze horen zeker niet thuis in de supermarkt’, vindt Meike Rijksen.

Redbull Energy Shot

In de Warenwet zijn uitsluitend maximumconcentraties vastgesteld voor cafeïne in frisdrank, waar energiedrankjes onder vallen. Maar Red Bull ontduikt deze bepalingen door de shots als voedingssupplement aan te merken. Een energy shot van Red Bull bevat vier keer zoveel cafeïne per liter als is toegestaan in energiedrankjes. Voor taurine zijn geen maximale concentraties geformuleerd.

foodwatch eist dan ook een algemeen verbod op de verkoop van energy shots. Daarnaast moet op de verpakking van gewone energiedrankjes duidelijke waarschuwingen staan en mogen ze alleen nog worden verkocht aan mensen van 18 jaar en ouder. Consumenten kunnen via de foodwatch website een e-mailactie aan minister Schippers ondertekenen om de eis te ondersteunen.

Al in 2009 adviseerde het Bureau Risicobeoordeling het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om strengere wetgeving te maken voor de etikettering van energiedrankjes en nader onderzoek te doen naar de gevaren, zeker in combinatie met alcohol. Desondanks werd door het ministerie besloten geen actie te ondernemen. Maar naast foodwatch, trekken ook andere organisaties zoals de GGD, het Voedingscentrum en STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) aan de bel. Ondanks de waarschuwingen blijft minister Schippers stellig wijzen op zelfregulering en eigen verantwoordelijkheid van consumenten.

Het Duitse bondsinstituut voor risicoclassificatie (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) ging in haar advies zelfs een stapje verder: de energy shots zijn ‘niet veilig’ en zouden verboden moeten worden. Alleen een waarschuwing op de verpakking zou een overdosis niet kunnen uitsluiten. Ook de Franse voedselautoriteit ANSES waarschuwde in 2012 dat de veiligheid van het product niet gegarandeerd kon worden. In de VS onderzoekt de Food and Drug Administration (FDA) momenteel of een aantal sterfgevallen mogelijk veroorzaakt zijn door energiedrankjes. Hierbij vormt niet alleen het hoge cafeïnegehalte een probleem. De gezondheidsrisico’s zijn ook gerelateerd aan de mogelijke wisselwerkingen met het in hoge concentraties toegevoegde bestanddeel taurine en met consumptie in combinatie met alcohol.

Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) consumeert één op de drie volwassenen en ruim tweederde (68 procent van de jongeren) energiedrankjes. Van de jongeren drinkt 12 procent het drankje minstens vier keer per week (high chronic consumers) en 12 procent krijgt meer dan een liter per keer binnen (high acute consumers).

Plaats een reactie