Food4you over lekker en gezond eten van oertijd tot toekomst

Wat eet de mens van nature? Niet een boterham met kaas, want die bestond in de oertijd nog niet. Is ons lichaam wel op ‘modern eten’ afgestemd? En waar is ontbijten goed voor? Hoe ziet ons toekomstig eten eruit: Cybersnacks? En hoe kun je voedsel bewerken, voor een goede smaak of om te bewaren? Enkele vragen uit het Food4you Kennisfestival dat plaatsvindt van 6 t/m 11 oktober. Dit jaar niet alleen in Wageningen, maar ook in Ede en Barneveld.

De vierde editie van Food4you geeft volwassenen en kinderen volop de kans te proeven en te ruiken, actief mee te doen, maar vooral op een leuke manier kennis te vergaren over gezond en lekker eten.

De start van Food4you 2010 begint op 6 oktober met een informatief ontbijt, dit keer voor jongeren én burgemeesters en wethouder uit Ede, Barneveld en Wageningen in het rijdende Breakfast Café op de Valleilijn. Nadat kinderen van een echte professor aan de Kinderuniversiteit hebben vernomen hoe het zit met wat de oermensen aten, start in CineMec in Ede het openingssymposium met inspirerende lezingen over het voorkomen van kanker en het lastige van de moderne leefstijl met ons irrationeel en niet bewust gedrag.

Ede en Barneveld
Ook op donderdag 7 oktober (‘de dag van de debatten’) (en vrijdag 8 oktober) dendert de trein met het Breakfast Café door de Food Valley. In Ede is de Food Valley Conferentie 2010, gericht op de agrifood-sector. Moet het verdienmodel in de foodsector in zware economische tijden op de helling? Een debat ook in het Maatschappelijk Café Schuttelaar over de rol van mondige burgers en profs als expert optredend in discussies over voeding en gezondheid. In Ede confronteren studenten samen met het ‘goede’ en ‘slechte’ geweten jongeren met hun ontbijtrituelen of het gebrek daaraan. Hoe komt dat? Gaan zij inzien dat ontbijten in relatie staat met sociale (vriendschap), fysieke (gewicht, conditie) en mentale gezondheid (concentratie)? Het Kennisplein in Ede bij de Sapfabriek is er speciaal voor middelbare scholieren en draait om de voedingsvraag: ‘Hoe maak je het?’

De Food4you karavaan
Drie dagen lang slingert de Food4you Karavaan door de Food Valley. Dit ‘festival op wielen’ slaat zijn tenten donderdags op in Ede en vrijdags in Barneveld, om op zaterdag neer te strijken in Wageningen. Op elke locatie zijn ook plaatselijke activiteiten met veel consumenteninformatie en advies tot workshops, proeverijen en exposities, muziek en theater. De ruim twintig voertuigen tellende Karavaan laat jong en oud zelf hun sapje fietsen, de ‘moestuin experience’ beleven en een kijkje nemen in het voedingsziekenhuis (De Gelderse Vallei). Vrijdag 8 oktober trekt de Food4you Karavaan Barneveld binnen, waar dan de Wereld EiDagen worden geopend. De vrijdag wordt er met vuurwerk afgesloten.

Publieksdag
De Karavaan besluit zijn tocht door de Food Valley in Wageningen waar de Publieksdag zaterdag 9 oktober meer dan vijftig activiteiten telt. Kindertheater en smaaklessen voor kinderen van 4-12 jaar, een uitgebreide Food-markt voor snuffelaars en fijnproevers. Om half 12 start de Publieksdag met een boeiende lezing Wat is… de oerdis? door prof. Frits Muskiet uit Groningen. Hij verhaalt over het oorspronkelijke voedings- en leefpatroon van de mens.

De Multimedia Experience toont als een tijdmachine de gang van ons oorspronkelijke ‘oervoer’ van wild en vis, eieren, vruchten en paddenstoelen tot aan nog uit te vinden futuristische ‘cybersnacks’. Verbaas je ook over de vele vormen van voedselbewerking die smaak en houdbaarheid ten goede komen in het Kennis & Praktijkpaviljoen. Hoe verandert bijvoorbeeld de kwaliteit van ijs als je het van de supermarkt naar huis brengt? Ervaar wat voor een vies gezicht je trekt bij het aanschouwen van iemand die iets ongenietbaars eet. En smaakt sinasappelsap anders wanneer je het uit een rood of blauw pak schenkt? Niet te versmaden is het vierpeulenkoekje als smakelijk én gezond alternatief voor ongezond en calorierijk. Nog meer toekomst in de Cyberdome: Eten we in 2050 algenburgers, vega-bief of hartige lolly’s van insectenvlees?

Het Food4you Kennisfestival is een initiatief van Wageningen UR (University & Research centre) en Rijn IJssel Vakschool Wageningen, met medewerking van Organisatiebureau Wageningen.

Het gehele programma staat op www.food4you.nl.

Plaats een reactie