Flinke impuls voor sportonderzoek

Wist u dat met een simpele krachttraining drie keer minder hamstringblessures in het amateurvoetbal kan worden gerealiseerd? En wist u dat judoka’s een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis en dat het met effectieve preventie strategieën aangepakt kan worden?

ZonMw onderzoeksprojecten
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van uitkomsten van het ZonMw-programma Sport, Bewegen en Gezondheid uit een scala van onderzoeksprojecten die worden belicht in de digitale publicatie ‘Een stevige basis voor sportonderzoek‘ die online is gepubliceerd.

“Het programma heeft een flinke impuls gegeven aan het wetenschappelijk onderzoek naar sport en bewegen in Nederland,” aldus een voormalig lid van de programmacommissie.

Een excentrische spierkrachtoefening voor de hamstrings; de Nordic Hamstring Exercise wordt uitgevoerd door profvoetballer Bas Dost.

Mooie uitkomsten
Over de eindevaluatie van het programma toonde Minister Schippers van VWS zich tevreden. In een brief aan de Tweede Kamer schreef zij 23 juni 2015: “Op basis van deze gedegen evaluatie concludeer ik dat het programma Sport, Bewegen en Gezondheid een duidelijke bijdrage heeft geleverd aan de positionering van sport, bewegen en gezondheid in de academische wereld. Het is goed nieuws dat de onderzoeksinfrastructuur van sport, bewegen hiermee is versterkt. Deze lijn zet ik graag door”. De minister is ook te spreken over dat er veel kennis is gegenereerd over de positieve en negatieve effecten van sport op de gezondheid.

Meer informatie
– ZonMw-publicatie: Een stevige basis voor sportonderzoek
– ZonMw-programma: Sport, Bewegen en Gezondheid

Plaats een reactie