Flinke groei voor TU/e-opleiding tot klinisch informaticus

De post-academische opleiding tot klinisch informaticus, die in 2010 is gestart, werkt het komende collegejaar samen met 18 Nederlandse ziekenhuizen. Dat is ongeveer 20 procent van de algemene ziekenhuizen in Nederland.

Vorig jaar werkte de School of Medical Physics and Engineering Eindhoven (SMPE/e) van de Technische Universiteit Eindhoven nog samen met acht ziekenhuizen. Deze ruime verdubbeling in één jaar laat zien dat de opleiding goed is aangeslagen en onderstreept dat ziekenhuizen baat hebben bij de komst van klinisch informatici.

Het komende collegejaar heeft het SMPE/e in totaal 19 aankomende klinisch informatici in deze tweejarig opleiding. Doel en verwachting is dat er jaarlijks zo’n 12 kandidaten met de opleiding zullen starten.

De nieuwe beroepsgroep moet tegemoet komen aan de snel voortschrijdende digitalisering in de zorg. De klinisch informaticus overziet de stevig gegroeide digitale informatiestromen binnen een ziekenhuis. Na het afronden van de tweejarige opleiding moeten de klinisch informatici in staat zijn een brug te bouwen tussen klinische praktijk, de bedrijfskundige processen en de ICT. Daarbij kan de klinische informaticus het gehele traject aan: van het komen tot een goede specificatie met alle betrokkenen tot en met de implementatie (en nazorg) van een systeem.

De opleiding staat open voor afgestudeerde (biomedisch) ingenieurs, bedrijfskundigen, technisch geneeskundigen en mensen met een vergelijkbare opleiding. Affiniteit met ICT, maar vooral met zorg is uiteraard een vereiste.

Plaats een reactie