Flevoziekenhuis feestelijk heropend

Het Flevoziekenhuis in Almere is op dinsdag 1 juni feestelijk heropend. Ongeveer 300 gasten waren getuige van een spektakel vol muziek, theater en speeches van onder anderen Leen Verbeek (Commissaris van de Koningin in Flevoland) en burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. Hoogtepunt van de opening was de onthulling van ‘De vier jaargetijden’, een kunstwerk van de hand van Ella Steenmeijer.

Onder de sprekers waren Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland en burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. Verbeek benadrukte de regionale functie van het Flevoziekenhuis: ‘Flevolanders kunnen voor steeds meer zorg in Flevoland blijven en dat is winst. De zorg is al enorm verbeterd. Ik hoop dat het Flevoziekenhuis uitgroeit tot één van de beste ziekenhuizen in Nederland’.

Foto: officiële opening door (vlnr) Leen Verbeek (CdK), Jeltje Schraverus (voorzitter Raad van Bestuur Flevoziekenhuis), René Stokman (voorzitter Raad van Toezicht Flevoziekenhuis), Jan Baars, (voorzitter medische staf Flevoziekenhuis) en Annemarie Jorritsma (burgemeester Almere).

Vernieuwing
Burgemeester Annemarie Jorritsma prees het vernieuwende karakter van de zorg in het Flevoziekenhuis: ‘De gezondheidszorg staat voor grote veranderingen. Er moet met minder middelen meer gebeuren. Als het ergens kan is het hier. Laat die zorgvernieuwing maar uit Almere komen’.

Samenwerking
De nieuwbouw van het Flevoziekenhuis biedt nu al ruimte aan vernieuwende initiatieven met zorgpartners. Zo heeft het AMC er een radiotherapeutisch centrum gevestigd. Met Zorggroep Almere is een ziekenhuisapotheek en een gezamenlijk spoedpost opgezet. Het ziekenhuis biedt verder onderdak aan een revalidatiecentrum (ism De Trappenberg) en verpleeghuis Polderburen met een speciale afdeling voor kwetsbare ouderen.

Prestatie
Met de heropening van het Flevoziekenhuis komt een einde aan een periode van 4 jaar van sloop, bouw en verhuizing. Rond het bestaande ziekenhuis werd een ring van nieuwbouw gelegd. De oppervlakte van het ziekenhuis verdrievoudigde van 20 naar ruim 60 duizend vierkante meter. Bestuursvoorzitter Jeltje Schraverus van het Flevoziekenhuis complimenteerde de medewerkers met de enorme prestatie die is geleverd: ‘Hoe moeilijk de omstandigheden ook waren: de zorg voor onze patiënten is altijd door blijven gaan en heeft zich zelfs verbeterd. Daar ben ik ongelooflijk trots op!’

Kwaliteit
Schraverus verwees daarbij naar de kwaliteitssprong die het ziekenhuis in korte tijd heeft gemaakt. Het Flevoziekenhuis steeg vorig jaar van de laatste naar de 29ste positie in de AD Ziekenhuis Top 100. De oplevering van de nieuwbouw biedt volgens Schraverus volop mogelijkheden: ‘Het gebouw stelt in ons staat de zorg te leveren zoals wij dat graag willen: op een mensgerichte manier, waarbij we optimaal inspelen op de behoeften van onze patiënten, bezoekers en niet te vergeten medewerkers!’

‘De vier jaargetijden’
De opening werd muzikaal ondersteund door een gelegenheidskoor en combo van medewerkers van het Flevoziekenhuis, onder leiding van dirigent Hans Janssen en werd afgesloten met een theateract, met als finale de onthulling van het kunstwerk ‘De vier jaargetijden’. Het kunstwerk bestaat uit vier geschilderde transparante doeken met een lengte van 7 meter, die ieder een jaargetijde verbeelden. Ze zijn na de opening in de binnenstraat van het ziekenhuis gehangen.

Planetree
Het kleurgebruik en de symboliek van het kunstwerk sluit aan bij de Planetree-zorgvisie van de organisatie. Het concept van Planetree is afkomstig uit de Verenigde Staten en staat voor mensgerichte zorg. Binnen het ziekenhuis wordt daar op vele manieren invulling aan gegeven. Het Flevoziekenhuis hoopt dit jaar als eerste ziekenhuis in Europa het Planetree-keurmerk te verkrijgen.

Feestweek
De officiële opening is het startsein van een feestweek. Op zaterdag 5 juni opent het Flevoziekenhuis de deuren voor het publiek. Verder wordt onder meer een symposium georganiseerd voor zorgverleners, een verwendag voor patiënten en een groot feest voor medewerkers en vrijwilligers.

Plaats een reactie