Nederlandse sportschool op de zaak wordt wereldspeler

De snel groeiende Nederlandse fitnessketen fit20 gaat internationaal de boer op. De fitnessmethode, waarbij medewerkers bij de fit20@work variant 1 keer per week 20 minuten intensief trainen in een ruimte binnen hun eigen bedrijf, opende onlangs zijn eerste twee vestigingen in België en staat op het punt uit te breiden met studio’s in Luxemburg, Duitsland, Qatar en China.

“We gaan een wereldspeler worden”, zegt oprichter en algemeen directeur Walter Vendel. In Nederland telt fit20 inmiddels 60 vestigingen en dat aantal groeit snel door. In België opende de keten onlangs studio’s in Brussel en Antwerpen. Daar komen binnenkort meer landen bij. De methode ontleent zijn succes aan de laagdrempeligheid, de aantoonbare verlaging van het ziekteverzuim en de verhoging van de productiviteit van personeel, soms met enkele procenten.

Bij fit20 trainen medewerkers onder begeleiding van een personal trainer elke week twintig minuten in hun gewone kleren. Kort maar krachtig. Omdat de studio in het bedrijf of bedrijfsverzamelgebouw staat, hoeven ze er niet voor naar de sportschool. Omdat de ruimtes voorzien zijn van airco en er intensief, maar in slow motion wordt getraind, zweten ze niet en hoeven ze niet te douchen of zich om te kleden. “Op die manier elimineren we alle drempels die aan sporten zijn verbonden en helpen we bedrijven hun personeel fit en gezond houden”, legt Vendel uit. Tot nu toe is het concept niet nageaapt en is fit20 de enige die dit aanbiedt.

Verschillende grote bedrijven en multinationals als Siemens, Ahold, Randstad, Yokogawa en Heerema hebben al een fit20 studio in hun hoofdkantoor. Dankzij een wetswijziging kunnen ook kleinere bedrijven sinds begin dit jaar profiteren van een gezamenlijke fit20 studio in hun bedrijfsverzamelgebouw en zijn de trainingskosten fiscaal aftrekbaar.

Bij de hoofdvestiging van Siemens in Den Haag was onder de deelnemers het ziekteverzuim een jaar na de start van fit20 met 1,8 procent gedaald. “Er is geen ander programma dat dit soort resultaten kan behalen met zo’n geringe tijdsinvestering”, stelt Vendel.

Een speciaal door fit20 ontwikkelde app kan de toegenomen kracht en fitheid van zijn deelnemers meten en visueel weergeven. Daaruit blijkt dat ze na drie maanden 20 procent sterker en fitter zijn geworden. Uit een recent onderzoek van de Amerikaanse Harvard University blijkt dat als medewerkers 10 procent fitter zijn, hun arbeidsproductiviteit gemiddeld met 3 procent toeneemt. Zo bezien neemt de productiviteit van fit20-deelnemers met 6 procent toe. Een derde voordeel is volgens Vendel het positieve imago dat bedrijven krijgen als ze op de zaak een kleinschalige fitness studio starten. “Je kunt jezelf op deze manier onderscheiden als aantrekkelijk werkgever”,zegt hij.

Plaats een reactie