Fit met voedingssupplementen

0
693

Wie ‘gezond’ eet heeft geen extra vitaminen en mineralen nodig, zeggen het Voedingscentrum én artsen. “Fout”, schrijven Gert Schuitemaker en Toine de Graaf in hun nieuwe boek Fit met Voedingssupplementen. De normen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op drijfzand. Een dagelijkse aanvulling op de voeding is absoluut nodig, voor élke Nederlander.

De auteurs vinden dat Voedingscentrum en artsen de Nederlander tekort doen, door vast te houden aan hun dogma’s. Het Voedingscentrum houdt de deur dicht voor voedingssupplementen en wakkert de koudwatervrees aan. Daarnaast hebben we al decennialang een heel vreemde ‘gezondheidszorg’. Zelden dat iemand met een gedegen voedingsadvies een spreekkamer verlaat. De doorsnee dokter schrijft liever medicijnen voor. Voedingstekorten, waarvan stelselmatig ontkend wordt dat die in Nederland algemeen bestaan, tracht hij te ‘genezen’ met medicijnen. In het boek Fit met Voedingssupplementen is te lezen hoe het zover heeft kunnen komen.

‘Klassieke ‘gebreksziekten’ zoals scheurbuik en Engelse ziekte (rachitis) zijn volgens de officiële berichten in Nederland uitgebannen. Dit is echter een te rooskleurige voorstelling van zaken. ‘Subklinische’ tekorten zijn wijdverbreid. Voedingstekorten kunnen eenvoudigweg onopgemerkt blijven, hoe ernstig ze ook zijn. Of zoals Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgyi (1893-1986), de ontdekker van vitamine C (ascorbinezuur), het ooit verwoordde: “Wanneer je niet voldoende vitaminen hebt en een verkoudheid krijgt en als gevolg daarvan een longontsteking, dan zal de diagnose niet zijn ‘gebrek aan ascorbinezuur’, maar longontsteking.” We krijgen ook geen hart- en vaatproblemen door gebrek aan medicijnen, maar wel door een tekort aan bijvoorbeeld omega-3 (visolie), magnesium en foliumzuur. Deze voedingssupplementen hebben dus niets ‘alternatiefs’ en pakken juist de oorzaak aan.

De auteurs roepen consumenten op zich niet langer te laten wijsmaken dat voedingssupplementen overbodig zijn wanneer ze ‘gezond’ eten. Dit is één van de redenen waarom ze de lezers aansporen met de ondertitel van hun boek: Neem uw gezondheid in eigen hand. Hiervoor geven ze uitgebreide, praktische adviezen.

Gert Schuitemaker en Toine de Graaf zijn onder meer hoofd- en eindredacteur van het tijdschrift Fit met Voeding. Opgeteld hebben ze ruim vijftig jaar ervaring met het schrijven over voeding, voedingssupplementen en gezondheid. Hun boek is de weerslag van jarenlange research en bevat vierhonderd literatuurverwijzingen.

Boekgegevens
Auteurs: Dr. Gert Schuitemaker en drs. Toine de Graaf
Titel: Fit met Voedingssupplementen. Neem uw gezondheid in eigen hand.
ISBN 978-9-076161-24-2
Uitgever: Ortho Communications & Science.
Prijs € 29,95 | 384 pagina’s

Voor meer informatie: www.fitmetvoedingssupplementen.nl