Finalisten Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg bekend

De drie finalisten voor de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg zijn bekendgemaakt. MIND, monitoren van het welbevinden als onderdeel van de diabetes jaarcontrole, van het VU medisch centrum; KIDS&KO van samenwerkende ziekenhuizen in Oost en Midden Brabant en Diabetes: doe wat, beweeg! van de Stichting Diabeter dingen mee naar de hoofdprijs van € 12.000,-. Novo Nordisk reikt tweejaarlijks deze prijs uit om het delen van kennis en werkwijzen op het gebied van diabeteszorg te stimuleren. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op 20 mei tijdens het Nationaal Insuline Congres.

MIND
In het kort is MIND een programma om het welbevinden of de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te bewaken en bevorderen door deze systematisch en periodiek in kaart te brengen en met de patiënt te bespreken. Diabetespatiënten worden in het VU medisch centrum gevraagd om via de computer vragen te beantwoorden over hun ervaringen met diabetes. Hoogleraar en Medisch Psycholoog Frank Snoek was nauw betrokken bij de opzet en droeg het programma voor: “MIND maakt sinds 2007 deel uit van het Periodiek Groot Onderzoek en we merken aan de reacties dat patiënten het erg waarderen. Als we zouden winnen, betekent dat de finale erkenning voor het daadwerkelijk in de praktijk brengen van aspecten die wel allerlei richtlijnen bekleden, maar weinig in de praktijk voorkomen. Daarnaast is het een beloning voor de diabetesverpleegkundige, zonder wie het programma niet mogelijk is.”

KIDZ&KO
KIDZ&KO is een samenwerkingsverband van verschillende ziekenhuizen uit Tilburg, Den Bosch, Oss/Veghel, Helmond, Geldrop en Eindhoven. Het heeft tot doel om diabeteszorg makkelijker toegankelijk te maken en dichter bij huis te brengen voor kinderen met diabetes en hun ouders. Het project bestaat al langer, maar werd in 2007 geformaliseerd door alle raden van bestuur van de deelnemende ziekenhuizen. Voorzitter van KIDZ&KO en kinderarts-endocrinoloog Roel Odink van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is erg trots op het succes van het project: “Kinderartsen zijn van oudsher niet competitief ingesteld, dus ook in deze tijd van marktwerking en competitieve sfeer, gaan wij voor samenwerking en transparantie. Dit leverde al mooie resultaten op zoals de verbetering van prestatie indicatoren en de groei van het aantal kinderen met goede tot uitstekende controle.”

Diabeter: doe wat, beweeg!
Stichting Diabeter wil de toekomst van kinderen en jongeren met diabetes verbeteren door de gebruikelijke diabeteszorg te veranderen. Met het project Diabeter: doe wat, beweeg! gaan ze terug naar de basis om uiteindelijk een volledig nieuwe vorm van zorg te ontwikkelen. Een zorg die volledig uitgaat van het individu en korte en lange termijn complicaties moet gaan voorkomen. Het jongste project van Diabeter is eigenlijk ingegeven door Niek Sniekers. Kinderarts Henk-Jan Aanstoot: “Hij riep altijd dat we zelf dingen moesten doen om veranderingen in de zorg teweeg te brengen. Na jarenlang luisteren, zijn we daar eindelijk mee bezig en is het doel maatpakzorg in plaats van confectie. En het werkt twee kanten op. Naast dat we onszelf en daarmee de zorg in beweging brengen, dragen we dit ook uit naar onze patiënten. Zij kunnen hun diabetes alleen onder controle krijgen als ze het heft in eigen handen nemen. Het is dan ook mijn grootste wens dat ons project gekopieerd wordt.”

Vervolg
Over alle drie de projecten wordt momenteel een artikel geschreven voor DiabeteSpecialist. Op basis hiervan kiest de jury, bestaande uit internisten, huisartsen, diabetesverpleegkundigen, praktijkondersteuners en mensen met diabetes, de winnaar. Deze winnaar krijgt tijdens het Nationaal Insuline Congres op 20 mei aanstaande een waardecheque van € 12.000,- overhandigd. De nummers twee en drie ontvangen beide een waardecheque voor € 1.500,-. Het prijzengeld dient besteed worden aan verdere verbetering van de diabeteszorg.

Over de Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg
De Niek Sniekers Kwaliteitsprijs Diabeteszorg is een tweejaarlijkse prijs die het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk uitreikt voor projecten die verbetering van diabeteszorg voor ogen hebben. De prijs werd in 2001 voor het eerst uitgereikt en was tot 2009 bekend als de Novo Nordisk Kwaliteitsprijs Diabeteszorg. In dat jaar werd de prijs opgedragen aan oud-directeur van Novo Nordisk Niek Sniekers, die in maart 2008 overleed. Meer informatie op: www.changingdiabetes.nl.

Over Novo Nordisk
Novo Nordisk is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met 87 jaar ervaring op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van innovatieve geneesmiddelen en geavanceerde toedieningssystemen voor de behandeling van diabetes. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken. Novo Nordisk heeft meer dan 29.300 medewerkers in dienst in 76 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de NASDAQ OMX en Kopenhagen. ADR’s van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool ‘NVO’. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft zo’n 150 medewerkers. Novo Nordisk behoort in 2009 tot de beste werkgevers van Nederland. Meer informatie op www.novonordisk.nl

Plaats een reactie