Film “Schokeffect” geeft nieuwe kijk op Electro Convulsie Therapie

Bij ‘elektroshock’ hebben veel mensen nog altijd het beeld van Jack Nicholson voor ogen in de film ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’. Het schrikbeeld uit de jaren zeventig dat allang niet meer klopt met de werkelijkheid.


Verkorte versie van de film “Schokeffect”.

Dat blijkt uit de korte voorlichtingsfilm ‘Schokeffect’, die op donderdag 17 januari 2013 in première i gegaan. De film is in zijn soort uniek in Nederland: het is de eerste film sinds 20 jaar over dit onderwerp.

Electro Convulsie Therapie, of kortweg ECT, wordt in het Kennemer Gasthuis in Haarlem toegepast in de behandeling van met name ernstig depressieve patiënten. Bij ECT krijgt de patiënt een aantal korte stroomstootjes toegediend via elektroden op het hoofd. Daardoor treedt een zg. ‘gegeneraliseerd insult’ op, een epileptische aanval die minimaal 20 seconden moet duren. Vaak zijn na vier tot zes behandelingen al de eerste verbeteringen zichtbaar bij een depressieve patiënt. Of zoals psychiater Anne-Marie van Dam zegt in de film. “Ik denk dat we heel erg blij mogen zijn dat we de methode weer hebben ingevoerd, want het is een bijzonder effectieve methode, vooral voor ernstige depressies. Ik heb patiënten wanhopig en jammerend zien binnenkomen en ze weer als herboren de deur uit zien gaan.”

Ervaringen
Uitleggen wat de ECT precies doet in de hersenen is moeilijk, maar het werkt. Zo blijkt ook uit de verhalen van Cobien en Frans, twee patiënten die in de film aan het woord komen en die vertellen over hun ervaringen met ECT. Cobien is van een depressieve patiënte die alleen nog maar dood wilde, veranderd in een, zoals ze het zelf omschrijft, “vrolijke, levenslustige vrouw, die weer geniet van het leven”. Ook Frans heeft de donkere dagen van de depressie achter zich gelaten. Hij heeft drie jaar geleden een langdurige ECT-behandeling ondergaan en is daar heel positief over. Hij heeft na een zware depressie het leven weer opgepakt en werkt sindsdien in een baan als projectmanager. Wel heeft hij nog last van geheugenverlies, één van de belangrijkste bijwerkingen van ECT.

Naast Cobien en Frans die terugkijken op hun ervaringen, wordt in de film ook een patiënte op de voet gevolgd bij haar ECT-behandeling. Daaruit blijkt overduidelijk dat de ‘schokkende’ beelden van ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’ niet meer van deze tijd zijn. In dertig jaar heeft de omstreden methode een metamorfose ondergaan en wordt nu toegepast in tal van ziekenhuizen. Uit de cijfers blijkt dat jaarlijks enkele honderden patiënten in Nederland een ECT-behandeling krijgen, waarvan 60 tot 70% met een positief resultaat.

Waar te zien
De film ‘Schokeffect’ wordt gebruikt bij de voorlichting aan patiënten en hun familie en is voor andere geïnteresseerden (voor 25 euro) te koop via de mediatheek van Het Dolhuys, het museum voor de psychiatrie in Haarlem via mediatheek@hetdolhuys.nl.

Plaats een reactie