Film ‘Gekkenwerk’ toont belang ervaringsdeskundigheid in psychiatrie

“Die psychose is een godsgeschenk voor mij geweest. Hoe ik het ook draai of keer … hoe pijnlijk het ook was. Ik hoop alleen dat er echt anders gekeken gaat worden naar psychosen.” Dit zegt ervaringsdeskundige en HEE-docent Madeleine Prinsen in de eerste minuten van de film ‘Gekkenwerk – HEE in de psychiatrie’.

In de film van regisseur Marleen Houter vertellen HEE-medewerkers hun verhaal, afgewisseld met de visie van psychiaters op ervaringsdeskundigheid. Doel van de film, die op 3 april 2012 officieel in première gaat, en van de circa 60 HEE-medewerkers: de psychiatrische zorg en behandeling verbeteren door de inzet van ervaringsdeskundigen. Dat lukt steeds beter, de vraag naar ervaringsdeskundigheid neemt toe.

‘Gekkenwerk’ is een documentaire over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) van mensen met psychische handicaps. Vijf HEE-docenten, allen ervaringsdeskundig als psychiatrisch patiënt, en twee prominente psychiaters vertellen over de psychiatrische sector en de positie en bejegening van psychiatrische patiënten.

Het HEE-team heeft de afgelopen jaren een cruciale rol gespeeld in een andere, meer menselijke benadering van patiënten door hulpverleners. De kracht van mensen en hun ervaringen staat hierbij centraal. Hoogleraar en psychiater Jim van Os: ” HEE heeft zich als een olievlek over het land uitgebreid met de boodschap: wij patiënten zijn er en wat wij weten is heel erg belangrijk voor jullie taak als hulpverleners.”

Doel ‘Gekkenwerk’
‘Gekkenwerk’ is bedoeld voor cliënten, hulpverleners, beleidsmakers en opleiders. Voor cliënten biedt de film herkenning en hoop, voor professionals en opleiders is de film een instrument om aspecten van de HEE- visie in hun (onderwijs)praktijk te integreren. Grondlegger van het HEE-team, Wilma Boevink, is de drijvende kracht achter de documentaire. Boevink is tevens Lector aan de Hanzehogeschool in Groningen en hoopt binnenkort te promoveren op onderzoek naar de effectiviteit van zelfmanagement van mensen met psychische handicaps. Met ‘Gekkenwerk’ wordt indringend getoond waar zij al haar hele leven voor vecht: het daadwerkelijk serieus nemen van patiënten in de GGZ.

Feiten over HEE
Het HEE-team is opgericht in 2004. In het eerste jaar waren 14 HEE-ers actief in vier instellingen. Vorig jaar werkten 60 docenten (in opleiding) in meer dan 33 HEE-trajecten in verschillende GGZ-instellingen. Aan de vraag naar lezingen, trainingen en advies is nauwelijks te voldoen.

Meer informatie
http://www.hee-team.nl
http://www.trimbos.nl
Stichting Rehabilitatie ’92

Plaats een reactie