Fietsen tegen darmkanker in de Zuiderzee Klassieker

Op 24 september 2011 organiseert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de Zuiderzee Klassieker. Deelnemers fietsen 60, 120 of 220 kilometer om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar darmkanker. Darmkanker staat in de top drie van meest voorkomende vormen van kanker. Jaarlijks sterven 5000 mensen in Nederland aan darmkanker, maar bij een vroege diagnose is de ziekte goed te behandelen.

Mart Smeets: “Haal geld op om darmkanker te voorkomen. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk dat is.”

Zuiderzee Klassieker
De Zuiderzee Klassieker is een uitdagende fietstocht. Met een team of individueel fietsen de deelnemers een parcours van 60, 120 of 220 kilometer rondom de Zuiderzee. Ze laten zich daarbij sponsoren om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de bestrijding en preventie van darmkanker. Start en finish zijn op het terrein van de Yakult fabriek in Almere. In aanloop naar de fietstocht komen alle deelnemers in aanmerking voor speciale prijzen. Zoals een fiets, fietskleding of een persoonlijke volgwagen tijdens de tocht.

Oud-geletruidrager Teun van Vliet fietst tegen darmkanker
Het team van Topsport for Life, met oud-geletruidrager Teun van Vliet, gaat op 24 september meefietsen in de Zuiderzee Klassieker. In 1987 won Teun van Vliet de Ronde van Nederland en de Omloop Het Volk. Het jaar erop droeg hij in de Tour de France drie dagen de gele trui. Hij moest in 1990 stoppen met wielrennen vanwege een chronische darmontsteking die hem bijna het leven kostte. Teun genas op wonderbaarlijke wijze. Later kreeg hij twee keer te maken met een kwaadaardige hersentumor. Nog maximaal 12 maanden te leven, luidde in 2006 de prognose. Maar hij fietst nog steeds.

Onderzoek darmkanker
Met het geld financiert de Maag Lever Darm Stichting onderzoeken en projecten die in lijn liggen met haar droom: een darmkankervrije samenleving. Om deze droom te bereiken is het nodig om meer onderzoek te doen naar vroegtijdige opsporing van darmkanker, om te blijven werken aan bewustwording en om te wijzen op een levensstijl die risico’s vermindert. En dat is waar de MLDS zich voor inzet. Samen met de deelnemers aan de Zuiderzee Klassieker.

Kijk voor routes, inschrijven en andere informatie op www.zuiderzeeklassieker.nl.

Plaats een reactie