Feit of fabel: LED verlichting is schadelijk voor je gezondheid

LED lampen zijn ontzettend energiezuinig én ze zijn er in vele warmtetonen, zowel wit licht als warm en sfeervol licht. Kan niet beter toch? Alleen gaan er geregeld verhalen rond over eventuele schadelijkheid van LED lampen. Tijd om het een en ander recht te zetten en fabels te ontkrachten.

Zitten er giftige stoffen in LED lampen?

Van halogeenlampen weten we dat er bepaalde stoffen en metalen in zitten die giftig kunnen zijn wanneer dit vrij komt als ze bijvoorbeeld kapotvallen. Maar is dat bij LED lampen ook het geval? Nee. LED verlichting bevat vrijwel geen giftige stoffen. Valt de lamp kapot, dan is er dus weinig aan de hand. Behalve als je de lamp fijn vermaalt tot stof, dan kunnen er wel giftige stoffen vrijkomen. Maar we gaan er maar even vanuit dat dat thuis doorgaans niet gebeurt.

Uiteraard is het wel verstandig om de kapotte lamp gewoon meteen weg te gooien en alle scherven op ruimen. Pak ze liever niet met je blote handen op, maar gebruik hier een stoffer en blik voor en loop het nog even na met de stofzuiger.

Is LED verlichting storend voor je nachtrust?

Van blauw of fel licht weten we dat het schadelijk kan zijn voor je ogen en dat het voor een verstoord nachtritme kan zorgen. Zeker als je uiterlijk een uur voor je gaat slapen nog naar blauw licht kijkt (smartphone, tv of computer), omdat je hersenen denken dat het dan nog dag is. Maar valt LED verlichting hier ook onder? Nee, niet per definitie. LED lampen zijn namelijk al lang niet meer altijd koud, kil en felwit licht. Tegenwoordig bestaan er ook allerlei soorten LED lampen met warm en sfeervol licht. Deze hebben dan ook geen effect op je nachtrust.

Geven LED lampen straling af?

Van halogeenlampen is bekend dat ze relatief veel straling afgeven, met eventuele negatieve effecten op je gezondheid. LED lampen geven daarentegen weinig tot geen straling af.

Is LED verlichting is schadelijk voor je ogen?

Eigenlijk is het bij elke lamp af te raden om langdurig in de lichtbron te kijken, vooral wanneer je er dicht op staat. Dit kan namelijk inderdaad schadelijk zijn voor je ogen. LED verlichting is daardoor niet schadelijker dan andere lampen, maar sowieso is het dus af te raden!

Op zoek naar nieuwe LED lampen?

Nu deze fabels zijn ontkracht kun je dus met een gerust hart je lampen in huis vervangen voor LED lampen. Dit scheelt namelijk niet alleen in je portemonnee qua stroomverbruik, maar het is ook nog eens veel duurzamer! Zie je door alle lampen het licht niet meer in de (bouw)winkels? Shop ze dan online! Kijk bijvoorbeeld hier om E27 LED lampen te kopen.

Plaats een reactie