Fast track polikliniek ‘pijn op de borst’ ZGT Hengelo

Ziekenhuisgroep Twente opent vrijdag 28 mei in Hengelo officieel de nieuwe fast track polikliniek pijn op de borst. Alle benodigde onderzoeken worden in één ochtend verricht. Dezelfde dag nog bespreekt de cardioloog met de patiënt de uitslagen van de onderzoeken en het eventuele behandelplan. Als het nodig is, wordt op dezelfde dag een hartcatheterisatie verricht. Het unieke van deze polikliniek is de nauwe samenwerking tussen de specialismen nucleaire geneeskunde, radiologie en cardiologie.

De doorlooptijd in de nieuwe polikliniek is één ochtend. Tot nu toe moesten patiënten voor verschillende onderzoeken meerdere keren terugkomen en kon de doorlooptijd oplopen tot wel twee maanden. Voortaan vinden in één ochtend alle onderzoeken plaats om een juiste diagnose te stellen en behandeling in te zetten. De multislice CT-scan is onderdeel van de nieuwe opzet. Met dit nieuwe apparaat wordt een scan gemaakt van het hart en de kransslagaders. De snelle diagnostiek en behandeling op de polikliniek is patiëntvriendelijk, zeker voor patiënten met angina pectoris.

Rogier Nijhuis, cardioloog: ‘Pijn op de borst wordt als zeer bedreigend ervaren en brengt mensen letterlijk en figuurlijk uit balans. Het snel verminderen van stress en angst bij de patiënt is dan erg belangrijk. Door snelle interventies neemt ook de kans op een hartinfarct af.’

Naast de voordelen voor de patiënt heeft ook ZGT profijt van de nieuwe polikliniek: tevreden patiënten en medewerkers en een optimale logistiek. Nu nog meldt de cardioloog de patiënten aan bij de fast track polikliniek. Vanaf de officiële opening op 28 mei kunnen ook de huisartsen direct naar de polikliniek doorverwijzen.

Plaats een reactie