Apotheek Haagse Ziekenhuizen winnaar Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2010

Vandaag is de Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs uitgereikt aan Apotheek Haagse Ziekenhuizen. Dankzij het initiatief van de apotheker hoeven patiënten met taaislijmziekte nu minder vaak naar het ziekenhuis. Voor deze groep chronisch zieken betekent dit dat ze één tot twee ziekenhuisbezoeken kunnen overslaan. Omdat patiënten vanuit het hele land naar Den Haag komen voor hun behandeling, scheelt dit hen veel tijd.

Het winnende project, De Bloedspotmethode, maakt het voor patiënten met Taaislijmziekte (cystic fibrosis) mogelijk om thuis de bloedspiegel (van Tobramycine) te controleren. Patiënten met een luchtweginfectie, en die daarvoor dit antibioticum moeten gebruiken, hoeven hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis. Juist voor deze groep chronisch zieken is dit van belang. Apotheek Haagse Ziekenhuizen ontwikkelde een speciale kaart en bloedanalysemethode. De behandelend arts geeft op basis van de thuismetingen een doseeradvies. De apotheker bereidt het product en kan het infuus met antibioticum gereed maken voor de patiënt.

Patiënten met Taaislijmziekte vanuit het hele land komen naar Den Haag voor hun behandeling. Dankzij deze methode konden ze één tot twee polikliniekbezoeken overslaan.

Ook zijn prijzen uitgereikt aan Apotheek Flevowijk in Kampen voor een project gericht op beter medicijngebruik van chronisch zieken en aan Apotheek St. Antonius in Nieuwegein voor een project waarbij de controle op wisselwerkingen tussen chemotherapie en andere medicijnen wordt verbeterd. Dit jaar was er een recordaantal inzendingen van 26.

De FPZ-prijs wordt jaarlijks uitgereikt met als doel apothekers te stimuleren en te ondersteunen bij het verlenen van farmaceutische patiëntenzorg. De prijs is een initiatief van de KNMP en GlaxoSmithKline. Voor de vijf genomineerde projecten is een uitgebreide beschrijving te vinden elders op de KNMP website (zie hiernaast). www.knmp.nl/fpz-prijs/

De jury (*) over het winnende project: De Bloedspotmethode: Met de bloedspotmethode kan de behandeling van CF-patiënten deels in de thuissituatie worden ondervangen. De apotheek Haagse ziekenhuizen weet hiermee de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren. De bloedspotmethode is een voorbeeldgevend project voor de mogelijkheden van thuisbehandeling in de toekomst. Spiegelbepalingen op afstand maken specialistische zorg mogelijk voor de eigen apotheek alsmede zelfmanagement voor de patiënt.

(*) De FPZ-jury 2010 bestond uit de volgende personen: KNMP hoofdbestuurslid Ruud Dessing (voorzitter), Leonie van Hulst (prijswinnaar 2009) Mieke van Hattum (prijswinnaar 2008), Tim Schoenmakers (prijswinnaar 2007), Francois van Vliet (GlaxoSmithKline) Margo Briejer (Optima Farma), Matthieu Tjoeng (St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein) en Marnix Westein (KNMP).

Plaats een reactie