Farmaceutische industrie moet strakker gecontroleerd worden

De farmaceutische industrie moet gedwongen worden verantwoording af te leggen over haar beleid. GroenLinks presenteert hier woensdag 8 augustus 2012 een driepuntenplan voor. GroenLinks wil meer transparantie, onafhankelijke informatie en controle op Europees niveau.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman wil zo bereiken dat de belangen van de medicijngebruiker weer voorop komen te staan. Het nieuws van de afgelopen weken over hoge medicijnkosten, overmedicatie en oneerlijke concurrentie maakt volgens GroenLinks duidelijk dat de industrie nu aangepakt moet worden.

Voortman: “We moeten mensen beter maken, niet de kas van farmaceuten onnodig spekken. Er gaat van alles fout met ondoorzichtige sponsoring het vernietigen van voorraden en patentverlenging. Terwijl het juist van levensbelang is dat medicijnen voor de gebruiker betaalbaar zijn en blijven. Ik vind dat de politiek fabrikanten moet dwingen hun gedrag te verbeteren.”

Voortman wil dat de overheid grip krijgt op de prijzen van medicijnen. Farmaceutische bedrijven moeten inzichtelijk maken wat het kost om een middel te maken, en uiteindelijk kan de overheid een prijsplafond invoeren. Verder moeten de producenten van medicijnen eerlijke informatie verstrekken over de noodzaak van hun producten. Als laatste wil GroenLinks Europa in stelling brengen. Eurocommissaris Almunia moet farmaceutische bedrijven in het uiterste geval een boete op kunnen leggen, als ze de fout ingaan.

Voortman: “Ik wil met dit driepuntenplan een fundamentele discussie starten over de farmaceutische industrie. Laten we niet langer wachten en direct verbetering eisen waar dat kan. Patienten worden de dupe van ongeduldige aandeelhouders die de sector los doenzingen van haar maatschappelijke taak.”

Plaats een reactie