Familieleden mensen met schizofrenie of psychose beoordelen familiebeleid van ‘hun’ instelling

De strijd om de Ypsilon Familiester 2010 is van start. Na het succes in haar jubileumjaar heeft de vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose besloten de prijs ook dit jaar weer uit te reiken.

Familieleden en naastbetrokkenen krijgen tussen 27 augustus en 6 september de kans hun oordeel te vellen of `hun’ instelling de publieksprijs voor het beste familiebeleid verdient of niet. Stemmen kan op www.familiester.nl, zowel positieve als negatieve ervaringen zijn welkom. “Op die manier bereiken we dat een sterke instelling de zwakkere vooruit kan helpen”, aldus Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter.

Wil een instelling of afdeling kunnen doordringen tot de hogere regionen, dan zal ze actief stemmen moeten werven, tipt Stavenuiter. “Hulpverleners die het goed doen, zijn vaak bescheiden of gaan ervan uit dat goede wijn geen krans behoeft. Bovendien is het in de zorg bepaald nog niet gebruikelijk om klanten te vragen wat ze vinden van de geleverde zorg. Stavenuiter: “Zo mis je als instelling de complimenten, en dus de prijs, maar mis je ook de verbeterpunten. De familiester is immers een prachtige graadmeter voor een instelling die nog niet tevreden is en wil weten waar familieleden op stuk lopen. En het mooie is dat hun collega’s verderop kunnen laten zien hoe het óók kan.”

De jongerenafdeling ABC van Altrecht, winnaar van de Ypsilon Familiester 2009, bewijst dat. Vrijwel alle ervaringen met deze afdeling die werden ingezonden waren uiterst positief. De inzenders meldden dat de familie in elke behandelfase wordt betrokkenen, de aanpak wordt `liefdevol en begripvol’ genoemd, en men is `tevreden’ over de `goede, deskundige psychiatrische zorg’. Kwalificaties waar menige collega jaloers op zal zijn. Omdat ABC vanwege de winst vorig jaar is uitgesloten, kunnen andere instellingen dit jaar hun kans grijpen.

Anders dan vorig jaar telt de strijd slechts 1 ronde. De winnaar wordt precies een maand later bekend gemaakt op een landelijke studiedag in Maarssen. De ingestuurde ervaringen en rapportcijfers vormen belangrijke bouwstenen voor bredere toetsing op kwaliteit waar Ypsilon in breder verband samen met het Landelijk Platform GGZ aan werkt.

Plaats een reactie