Fairbezig.nl van fairtrade-bananen tot fairtrade-condooms

0
664

Steeds meer winkels, bedrijven en consumenten vinden hun weg naar fairtrade-producten. Feit blijft dat de helft van de Nederlandse huishoudens nooit een fairtrade-product aanschaft. Daarom starten de drie grootste vertegenwoordigers van fairtrade in Nederland – Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en de Stichting Max Havelaar – een gezamenlijk offensief: fairbezig.nl.

De handen worden ineengeslagen om de verkoop van fairtrade-producten een flinke en blijvende zet te geven. Het streven: een verdriedubbeling van de fairtrade-besteding per Nederlander in drie jaar tijd. De lancering van dit initiatief wordt gecombineerd met de zoektocht naar een fairtrade-, 18-karaats Gouden Banaan. Op www.fairbezig.nl is alles te vinden over dit initiatief en over de Gouden Banaan. Want wie de Gouden Banaan vindt, mag hem houden.

Duizenden fairtrade-artikelen: koffie, bananen en zelfs condooms
De fairtrade-organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren al veel bereikt. Zo brengt Fair Trade Original samen met 60 handelspartners in 30 landen ruim 1.500 producten op de markt. Het Max Havelaar-keurmerk voor fairtrade is inmiddels in meer dan 20 landen actief en de Wereldwinkels groeiden naar 350 winkels en 12.500 vrijwillige medewerkers. In Nederland zijn al duizenden verschillende fairtrade-producten te koop, variërend van bekende artikelen als koffie, chocola en banaan tot minder bekende producten (en diensten) zoals een fairtrade-hotelkamer, -vaas, -tas en zelfs fairtrade-condooms. Het aanbod blijft stijgen. Door de krachten te bundelen willen de drie grootste fairtrade-organisaties van Nederland nu ook de vraag doen stijgen. Vorig jaar kocht ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens (49,5%) wel eens een fairtrade-product. Met dit nieuwe initiatief moet het mogelijk zijn om ook de andere helft van de Nederlandse huishoudens te motiveren en de mensen die al fair bezig zijn dit vaker te laten doen. Door onze dagelijkse gewoontes minimaal aan te passen, kunnen we al een groot verschil maken.

18-karaats, fairtrade-Gouden Banaan
Fairbezig.nl laat zien dat voor heel veel producten fairtrade-alternatieven bestaan. En waar deze in de buurt te koop zijn. Door bewuster boodschappen te doen kun je heel makkelijk bijdragen aan duurzame armoedebestrijding. Speciaal voor de lancering van fairbezig.nl lieten de drie samenwerkende fairtrade-partijen een bijzonder fairtrade- gouden sieraad ontwerpen: een 200 gram zware, 18-karaats Gouden Banaan. Fairtrade-goud wordt zonder giftige chemicaliën uit de grond gehaald en geeft goudzoekers ook financieel een betere toekomst. Op fairbezig.nl kan heel Nederland van 11 t/m 14 oktober aanstaande meezoeken naar het eerlijkste goud van Nederland. Middels een live speurtocht naar de Gouden Banaan maakt heel Nederland kans op dit fairtrade-sieraad. Daarnaast is er dagelijks een groot aantal fairtrade-prijzen te winnen. Kijk voor meer informatie over fairtrade-goud op www.opwegnaargoedgoud.nl.

Over fairbezig.nl
Fairbezig.nl is een breed gedragen initiatief, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, dat de verkoop van fairtrade-producten in Nederland moet stimuleren. Fairbezig.nl biedt een overkoepelende structuur waar alle bestaande en nieuwe fairtrade-producenten, -organisaties en -initiatieven hun krachten kunnen bundelen. Deze leidt tot grotere zichtbaarheid van fairtrade-producten en… tot meer verkoop. Het streven is om een verdriedubbeling te realiseren van de fairtrade-besteding per hoofd van de bevolking van € 7,23 in 2009 naar € 21,69 eind 2014. Eind 2014 moeten er niet alleen meer mensen fairtrade kopen, maar de mensen die fairtrade kopen, moeten ook meer producten aanschaffen. Fairbezig.nl is geen nieuw merk of keurmerk. Fairbezig.nl is een initiatief dat boven alle partijen staat. Alle partijen die al fair bezig zijn (supermarkten, hotels, restaurants, scholen, kantoren, multinationals, etc.) kunnen door fairbezig.nl bij elkaar gebracht worden. Op www.fairbezig.nl kan iedereen in één oogopslag zien hoe je fair bezig kunt zijn.