Facebook-applicatie die de stopkansen van rokers vergroot

NiQuitin introduceert de eerste Facebook-applicatie die actief de hulp inzet van je sociale netwerk om te stoppen met roken. Sociale netwerken kunnen een onverwacht positief effect hebben op rokers en hen helpen met stoppen.(1) De social media-aanpak bestaat uit een motivatietest www.stoptest.nl en een Facebook-applicatie http://apps.facebook.com/niquitin.

De Facebook-applicatie is onderdeel van de eerste social media campagne in deze vorm voor een farmaceutisch product. De achterliggende gedachte is dat de steun en motivatie via internet van vrienden en familie de kans op een succesvolle stoppoging kunnen vergroten. Vrienden die ‘vind ik leuk’ aanklikken of een reactie achterlaten hebben meer invloed op de stopkans dan verwacht.(2)

Met deze nieuwe campagne kruipt NiQuitin in de huid van de roker en is zij, in tegenstelling tot andere campagnes, niet belerend richting de roker. Uitgangspunt van de campagne is de vraag: ‘Zijn het er ook 3 van de 20 voor jou?’. Als roker kun je genieten van een sigaret bij vrienden, de eerste sigaret ’s morgens of na het diner. Maar voor hoeveel sigaretten geldt dit eigenlijk? Van hoeveel sigaretten per dag geniet de roker nou echt? Vaak zijn dit er maar 3 van de 20 per dag. Is dat het dan nog wel waard om te blijven roken?

De nieuwe NiQuitin-campagne is gebaseerd op psychologisch onderzoek dat uitgevoerd werd bij rokers die meerdere stoppogingen hebben ondernomen, maar nooit succesvol hebben kunnen stoppen met roken. Dankzij de verrassende resultaten, of ‘smokers insights’, wist NiQuitin een unieke aanpak uit te werken, waarbij er voor het eerst van roker tot roker gecommuniceerd wordt. De campagne geeft de roker iets om over na te denken, zonder betuttelend te zijn. De roker kan zelf bepalen wanneer hij klaar is om te stoppen.

Over NiQuitin
NiQuitin biedt verschillende producten aan, die rokers helpen bij het stoppen met roken door de verslavende werking van tabak in bedwang te houden. De producten zijn aangepast aan de wensen van ieder rokerstype. NiQuitin Clear-pleisters zijn er voor rokers die overtuigd zijn dat ze volledig willen stoppen. NiQuitin Mint zuigtabletten zijn vooral geschikt voor mensen die hulp nodig hebben bij moeilijke momenten. Tot slot zijn er de Minizuigtabletjes voor rokers die willen stoppen in hun eigen tempo.

Vanaf 1 januari 2011 worden nicotine vervangende middelen en medicijnen om te stoppen met roken vergoed door de zorgverzekeraars, indien deze gecombineerd worden met persoonlijke begeleiding. In principe komen alle rokers, die gemotiveerd zijn om te stoppen, één keer per jaar in aanmerking voor de vergoeding van een ‘stoppen met roken’ programma.

(1) Christakis, NA & Fowler, JH (2008). The Collective Dynamics of Smoking in a Large Social Network. N Engl J Med 2008; 358: 2249-58, http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa0706154

(2) An, L. et. Al. (2008). Utilization of Smoking Cessation Informational, Interactive, and Online Community Resources as Predictors of Abstinence: Cohort Study, University of Minnesota, http://www.jmir.org/2008/5/e55

Plaats een reactie