Extra ijzer niet nuttig voor meeste zwangere vrouwen

Extra ijzer innemen biedt geen merkbaar voordeel voor zwangere vrouwen die niet met bloedarmoede te kampen hebben. Dat stelden onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vast bij een onderzoek van meer dan duizend zwangere vrouwen in Burkina Faso.

Ons lichaam heeft ijzer nodig om er hemoglobine mee te maken, de stof in onze rode bloedlichaampjes die zuurstof doorheen ons lichaam transporteert. In ons land komt bloedarmoede – een tekort aan zuurstoftransporteurs – nauwelijks voor, maar in Afrika heeft tot de helft van de vrouwen bloedarmoede. Van de 1268 zwangere vrouwen die in dit onderzoek gevolgd werden, had 43% bloedarmoede.
De ene helft kreeg dagelijks pillen met 60 milligram ijzer (plus foliumzuur), de andere met 30 milligram ijzer (plus foliumzuur, zink, vitamine A en C en nog ander micronutriënten). Het toeval bepaalde wie wat kreeg. De vrouwen bleven de pillen nemen tot drie maanden na hun bevalling.

Aan het eind van de studie bleken alle vrouwen ongeveer dezelfde hoeveelheid ijzer in hun bloed te hebben, of ze nu veel of weinig ijzer bijgekregen hadden. Ze hadden allemaal zo’n 11 gram hemoglobine per deciliter bloed, zeg maar een tikje onder normaal.

Tijdens de zwangerschap, wanneer ook het groeiende kind van zuurstof voorzien moet worden, hebben vrouwen meer ijzer nodig dan normaal, zeker naar het eind van de zwangerschap toe. Maar de toediening van extra ijzer kon ook bij de ‘normale’ vrouwen niet verhinderen dat de hoeveelheid ijzer in hun bloed daalde tijdens hun zwangerschap. “Het blijft onduidelijk of ijzersupplementen voordeel bieden aan vrouwen zonder bloedarmoede”, concluderen de onderzoekers in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition.

In Afrika, waar veel mensen met ondervoeding kampen en waar parasieten ook nog eens met een deel gaan lopen, hebben veel vrouwen ijzertekort. Dat moet uiteraard wel bijgevuld worden. Bij de vrouwen met bloedarmoede deden de pillen het ijzergehalte in hun bloed wel stijgen, naar hetzelfde niveau als bij de andere zwangere vrouwen: iets onder normaal.

Plaats een reactie