Extra hygiëne-inspecties bij tatoeage- en piercingshops

0
1065

Tatoeage- en piercingshops kunnen vanaf 5 oktober 2012 onaangekondigde inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegemoet zien. De inspecteurs van de NVWA kijken bij deze inspecties of de studio’s zich aan de wettelijke hygiënerichtlijnen houden. De onaangekondigde inspecties zijn een aanvulling op de bestaande werkwijze waarbij de GGD een afspraak maakt voor een controlebezoek als een tatoeage- of piercingshop een vergunning aanvraagt of verlengt.

Tatoeage zetten van logo bioscoop voor jaar gratis naar de film

Alle tattoo- en piercingshops moeten een vergunning hebben. Deze vergunning vragen zij aan bij de GGD, die controleert of de tattooshop voldoet aan alle hygiënevoorschriften. Een vergunning is 3 jaar geldig. Na die 3 jaar vraagt een studio opnieuw een vergunning aan, waarna de GGD weer langskomt om de hygiëne te controleren. De tattoobranche heeft zelf aangedrongen op onaangekondigde tussentijdse inspecties. Dit omdat sommige ondernemers denken dat collega’s zich bij de aangekondigde bezoeken beter voordoen dan ze zijn, en zich tussentijds niet voldoende aan de hygiënerichtlijnen houden. Aan het eind van het jaar wordt gekeken of de onaangekondigde inspecties effectief zijn en deze werkwijze wordt voortgezet.

Controles NVWA
De NVWA controleert de hygiëne bij tatoeage- en piercingshops steekproefsgewijs. Daarnaast voert de NVWA sinds 2007 uitgebreide inspecties uit als daar bijvoorbeeld na klachten aanleiding voor is. Bij deze inspecties wordt gekeken of ondernemers een geldige vergunning hebben, of er wordt voldaan aan de verplichte leeftijdsgrenzen en of de gebruikte materialen (waaronder de tatoeage-inkten en nabehandelingszalf) voldoen aan geldende veiligheidscriteria. Bij overtredingen kan de NVWA een waarschuwing geven of een boete opleggen. Bij ernstige overtredingen volgt overleg met de GGD die de vergunning kan intrekken.

Op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl staat een lijst van alle tatoeage- en piercingshops met een vergunning.