De rise of the machines in de ontwikkelingen van orgaantransplantatie, zo noemen artsen het. Sinds kort gebruiken ze in het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) nieuwe apparatuur om de functionaliteit van donororganen op de operatiekamer te testen.
Met die werkwijze, normotherme regionale perfusie (NRP) genaamd, verwachten ze jaarlijks een 30-tal extra alvleesklieren en levers om zo het tekort aan donororganen te helpen oplossen.
Normotherme regionale perfusie
Bij normotherme regionale perfusie of NRP worden donororganen tijdens de extractie-operatie aangesloten op een circulatiesysteem. Dat systeem zorgt voor een constante doorstroming van bloed op lichaamstemperatuur door de bloedvaten van de organen in de buikholte. Zo kunnen artsen organen die in het verleden onbruikbaar waren, alsnog testen op functionaliteit en eventueel transplanteren.
Eerste transplantatie in Nederland succesvol
In oktober 2018 werd voor het eerst een levertransplantatie uitgevoerd na NRP in ziekenhuis Erasmus MC. De donorlever werd in eerste instantie door elk centrum in Nederland afgewezen door de grote kans op falen.
Via de nieuwe perfusietechniek kon het orgaan al getest worden op functie en na een positief resultaat werd besloten om het orgaan alsnog te gebruiken voor transplantatie. Deze was een succes en de gelukkige patiënt is inmiddels met een goed functionerende lever uit het het ziekenhuis ontslagen.
Jeroen de Jonge, transplantatiechirurg van Erasmus MC, zijn collega Piotr Domagola en Volkert Huurman, transplantatiechirurg van het LUMC, verrichten de procedure en zien de nieuwe techniek als een uiterst positieve ontwikkeling voor het redden van organen.
“Normotherme regionale perfusie biedt de kans om iets te doen aan het groeiende tekort aan donororganen, doordat we een nieuwe bron aanboren. Organen die eerst buiten de criteria vielen en werden afgekeurd, kunnen nu worden beoordeeld op hun daadwerkelijke functie. Zo komen ze mogelijk toch voor transplantatie in aanmerking”, aldus Volkert Huurman, transplantatiechirurg.
Minder afgekeurde organen
Vanwege zuurstoftekort worden organen, met name levers, vaak afgekeurd voor donatie. Dit is het geval als een orgaan afkomstig is van een donor die overlijdt aan circulatiestilstand, in tegenstelling tot hersendode donoren.
Met NRP kunnen deze organen alsnog gebruikt worden en is een nieuwe bron van organen voorhanden die eerst afgekeurd werden, omdat ze niet aan de criteria voldeden. Nu kan het orgaan beoordeeld worden op functie en komen ze mogelijk toch in aanmerking.
Nederlandse Transplantatie Stichting: Orgaandonatie, hoe gaat dat?
Goed nieuws voor wie op een donorwachtlijst staat
Ongeveer 1 op de 5 patiënten overlijdt voor een orgaan beschikbaar is. Door NRP kunnen jaarlijks 30 extra lever- en alvleeskliertransplantaties uitgevoerd worden. Na 2 jaar wordt geëvalueerd of de nieuwe techniek positieve resultaten oplevert en kan uitgebreid worden naar andere organen en delen van Nederland. Uiteraard gelden voor NRP dezelfde regels als bij elke orgaandonatie en wordt het alleen toegepast bij mensen die hiervoor toestemden.
Informatie over orgaandonatie en weefseldonatie
– Overheid: Orgaandonatie en weefseldonatie
– Nederlandse Transplantatie Stichting
– Donorregister
Heeft u vragen over orgaandonatie? Dan kunt u ook bellen met de Donorinformatielijn: 0900 – 821 21 66.