Extra controle op gewasbeschermingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert extra op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die kunnen bijdragen aan bijensterfte.

Het gaat hierbij om het naleven van de voorschriften bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (insecticiden) met een werkzame stof die behoort tot de neonicotinoïden zoals Admire en Kohinor 70 WG. Deze middelen worden onder meer gebruikt in de bloembollenteelt.

Nu het buitenseizoen weer is aangebroken start ook weer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De komende tijd ziet de NVWA erop toe dat deze middelen op een goede manier worden gebruikt. De gebruiksvoorschriften voor deze middelen zijn aangescherpt omdat er mogelijke schadelijke gevolgen kunnen zijn voor met name de bijen.

De wijzigingen zijn onder andere van invloed op de buitenteelten, waaronder de bloembollenteelt. Bij het gebruik van Admire en Kohinor in de (onbedekte) teelt van bloembollen geldt dat de bloembol die hiermee behandeld is niet mag bloeien. Daarnaast mag het gewasbeschermingsmiddel alleen gebruikt worden als de bloemknoppen nog niet zichtbaar zijn. Bloemen en bloemknoppen trekken de bijen aan.

Meer informatie
Dossier Gewasbescherming

Plaats een reactie