Extra aandacht voor slaapproblemen tijdens week van de slaap

Op vrijdag 18 maart (tijdens de nationale week van de slaap) kunnen geïnteresseerden van 10 uur tot 14 uur meer te weten komen over slaapproblemen en de aanpak daarvan. In de hal van het ziekenhuis in Terneuzen en op de tweede verdieping van het ziekenhuis Oostburg staan informatiekramen en worden films vertoond waarin slaapproblemen worden uitgelegd.

Ook wordt getoond hoe het ZorgSaam slaapcentrum werkt. Enkele slaapverpleegkundigen zijn aanwezig om meer te vertellen, vragen te beantwoorden en voorlichtingsmateriaal mee te geven. In Oostburg kan men het slaapcentrum zelf een bezoekje brengen.

En door het meedoen aan een slaapquiz kan men kans maken op het winnen van een Wake Up Light. Met een dergelijke licht-wekker staan mensen gemakkelijker op, met een uitgeruster gevoel en een beter humeur. Bovendien is de prijs in te zetten bij inslaapproblemen.

Slaapcentrum
Het slaapcentrum van ZorgSaam behoort tot de zeven beste van Nederland volgens de landelijke apneu-patiëntenvereniging. Het werd acht jaar geleden door longarts Ron Block op de kaart gezet, samen met KNO-artsen en verpleegkundigen. Zij behandelen vooral apneupatiënten en personen die overmatig snurken. Het team van het slaapcentrum werd eerst uitgebreid met een kaakchirurg. Deze maakt bijvoorbeeld een beugel op maat waardoor de onderkaak iets naar voor wordt getrokken. Het snurkgeluid vermindert en de patiënt en de partner kunnen weer rustig slapen. Verder werd het team versterkt met een neuroloog, een geriater en een psychiater. Zij behandelen de patiënten met niet-ademhalingsgebonden slaapstoornissen als bijvoorbeeld inslaap- en doorslaapstoornissen en abnormale bewegingen tijdens het slapen.

Slaapanalyse
Het slaapcentrum is voorzien van draadloze apparatuur. Daarmee wordt de hersenactiviteit (nodig om kwaliteit van de slaap te beoordelen), de ademhaling, snurken, spierspanning, enzovoort van de proefslaper geregistreerd. Een infraroodcamera filmt de bewegingen in het donker. Hierdoor kunnen de laboranten een goede slaapanalyse van de verzamelde gegevens maken. Het slaapcentrum werd onlangs uitgebreid met een derde slaapkamer en nu kunnen patiënten er ook slapen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Zo kunnen meer patiënten een slaaptest doen.

Plaats een reactie