In de aanloop naar Moederdag (13 mei) vraagt MSD vanuit Oss extra aandacht voor moedersterfte in de wereld. In de komende tien jaar lopen drie miljoen vrouwen over de hele wereld het risico dat ze overlijden tijdens zwangerschap of bevalling. MSD heeft daarom “MSD for Mothers” opgezet.
Wat hebben secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, de CEO van MSD Ken Frazier en de Nederlandse MSD-collega’s Henk Jan Out en Marianne Valk-Cortenraad met elkaar gemeen? Allemaal zetten ze zich in voor het Millenniumdoel om moedersterfte met 75 procent te verlagen. MSD heeft het programma ‘MSD for Mothers’ gelanceerd om samen met partners (zoals lokale overheden en niet-overheidsorganisaties) de moedersterfte wereldwijd terug te dringen. Het uiteindelijke doel: een situatie waarin geen enkele vrouw hoeft te sterven als gevolg van complicaties tijdens haar zwangerschap of bevalling.
• Elke dag sterven 1000 vrouwen onnodig tijdens hun zwangerschap of bevalling
• Als we niets doen, sterven in de komende tien jaar ongeveer drie miljoen vrouwen door gebrek aan goede zorg
• MSD investeert 500 miljoen dollar in tien jaar tijd en brengt wetenschappelijke en zakelijke expertise in met het doel moedersterfte met 75 procent te verlagen
• MSD Oss speelt een bijzondere rol in dit wereldwijde initiatief
De expertise van MSD kan hier letterlijk een rol van levensbelang in spelen. En daar komt de taak van twee collega’s uit Nederland om de hoek kijken. Binnen het bedrijf zijn namelijk vijf medewerkers vrij gemaakt voor het MSD for Mothers-project. Bij de MSD-locatie in Oss zijn dat Henk Jan Out en Marianne Valk-Cortenraad. Allebei arts, al twintig jaar werkzaam bij MSD-Organon en nu dus verbonden aan ‘MSD for Mothers’.
Henk Jan noemt het ‘te gek voor woorden’ dat elk jaar 350.000 vrouwen overlijden tijdens een bevalling of zwangerschap terwijl dat in principe vermijdbaar is. “En we hebben natuurlijk in Oss een verleden als het gaat om gezondheidszorg voor vrouwen. Daarom is het mooi dat wij onze expertise en kennis nu kunnen aanwenden”, aldus Marianne.
Samen met collega’s uit het projectteam, niet-overheidsorganisaties, donateurs en onderzoekers kijken ze naar bestaande en veelbelovende technologieën die ze op grote schaal kunnen inzetten in regio’s waar weinig hulpmiddelen aanwezig zijn. Een uitgebreid speelveld. Marianne: “We onderzoeken of er überhaupt technologieën zijn, dat zijn hulpmiddelen tot en met medicijnen.” Daarbij gaat het overigens niet alleen om anticonceptie.
“En ook het vertonen van voorlichtingsfilms kan helpen. We werken veel samen met niet-overheidsorganisaties (NGO’s); zij hebben een netwerk ter plaatse en kennen de lokale situaties beter dan wij. Terwijl bij MSD weer de zakelijke en wetenschappelijke kennis voor handen is.”
Publieksactie
Ga naar www.msdformothers.com/ecard/CreateCard om een e-card te sturen naar een bijzondere moeder in jouw omgeving. Elke keer als je een e-card verstuurt, doneert MSD/Merck een dollar aan een goed doel.
Over moedersterfte
Moedersterfte is waarschijnlijk het oudste probleem op gezondheidsgebied. De meeste sterfgevallen die ermee samenhangen zijn te voorkomen. Belangrijke oorzaken zijn bekend: overmatig bloedverlies bij de bevalling, complicaties door hoge bloeddruk en het niet kunnen beschikken over voorbehoedsmiddelen. Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden worden getroffen, maar ook in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde landen stijgt het aantal gevallen van moedersterfte. De komende tien jaar zouden naar schatting drie miljoen vrouwen kunnen sterven aan complicaties die verband houden met zwangerschap en bevalling.
Over MSD for Mothers
De campagne is van start gegaan met een budget van 500 miljoen dollar voor een periode van tien jaar. MSD gaat de wetenschappelijke en zakelijke expertise gebruiken om beproefde oplossingen beter beschikbaar te maken, nieuwe revolutionaire technologieën te ontwikkelen en de aandacht van het publiek, de politiek en het bedrijfsleven te richten op moedersterfte.
“MSD for Mothers” is gericht op de twee belangrijkste oorzaken van moedersterfte (namelijk bloeding bij de bevalling en zwangerschapsvergiftiging) en op gezinsplanning, waarvan bekend is dat het een belangrijke rol speelt bij het terugdringen van moedersterfte. De opdracht van de twee Osse onderzoekers is om hiervoor oplossingen aan te bevelen en assistentie te verlenen op het gebied van klinisch onderzoek, business development en registratie en licensiemogelijkheden met niet-commerciële partners.
Meer informatie
– MSD for Mothers