Explosieve groei huidkanker bij veertigers en vijftigers

In Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven is het aantal patiënten met (verdenking op) huidkanker in 2011 met ruim 12% gestegen ten opzichte van 2010. Dit aantal zal ook de komende jaren blijven stijgen.

Vooral bij veertigers en vijftigers die in de jaren zestig en zeventig zorgeloos volop in de felle zon lagen en veelvuldig de zonnebank gebruikten, komt de ziekte nu tot uiting. Tevens worden mensen steeds ouder, waardoor de kans op huidkanker groter wordt.

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) komen er landelijk jaarlijks 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij en dat aantal neemt elk jaar met 10% toe.
Máxima Medisch Centrum heeft in 2011 4746 patiënten met (verdenking op) huidkanker behandeld ten opzichte van 4277 in 2010. Dit is zelfs een groei van ruim 12%.

Jorn Bovenschen, dermatoloog Máxima Medisch Centrum: “Vroeger kwam huidkanker vrijwel alleen voor bij mensen van 65 jaar of ouder en bij mensen met een buitenberoep. Maar tegenwoordig worden de patiënten met huidkanker steeds jonger. Dit heeft alles te maken met het van jongs af aan volop in de zon gaan cq. zonverbrandingen op kinderleeftijd. Ouders smeren hun kind goed in, maar stellen hun kind wel de hele dag bloot aan de zon en de sterke UV-straling waar ze met anti-zonnebrandmiddel niet volledig tegen beschermd zijn. En juist dit kan later huidkanker veroorzaken.”

Mensen die nu huidkanker krijgen, hebben vaak meer plekjes dan dat men vroeger had. Én ze krijgen huidkanker vaak terug. Ze blijven dus voortdurend onder controle. “De verwachting is dat huidkanker langzaam een chronische ziekte wordt. We zijn aan het nadenken over de organisatie van de zorg voor patiënten met huidkanker voor de toekomst. Vooral omdat dit aantal al over tien jaar verdubbeld zal zijn”, zegt Bovenschen.

Snel naar de dermatoloog
Omdat (verdenking op) huidkanker vaak leidt tot ongerustheid, is het voor de patiënt van belang om zo snel mogelijk naar de dermatoloog te gaan. Gelukkig kunnen patiënten voor een eerste afspraak snel bij MMC terecht. Als het echt noodzakelijk is zelfs binnen één werkdag!

“Geniet verstandig van de zon!” Bovenschen kan met zijn collega dermatologen niet genoeg het belang van verstandig zonnen benadrukken, met een goed zonnebrandmiddel en het vermijden van de sterke UV-straling van de middagzon. Wij hopen dat de ouders van nu met jonge kinderen door voldoende voorlichting voorzichtiger zijn met de huid van hun kinderen, zodat het aantal patiënten met huidkanker over een aantal decennia stabiliseert.”

Plaats een reactie