Expertisecentrum dikkedarmonderzoek geopend

Woensdag 3 november wordt het gespecialiseerde expertisecentrum voor dikkedarmonderzoek Procolo geopend. Procolo is het eerste expertisecentrum in Nederland dat zich exclusief richt op dikkedarmonderzoek.

Procolo voert uitsluitend coloscopieën uit, een inwendig onderzoek van de dikke darm en het laatste stuk van de dunne darm. Dit onderzoek is van belang om dikkedarmkanker en poliepen vroegtijdig op te sporen. Omdat Procolo alleen coloscopieën verricht, is de expertise groot en zijn de wachtlijsten kort; patiënten kunnen binnen drie weken behandeld worden in een bijzonder patiëntvriendelijke omgeving, met individuele herstelkamers. Patiënten kunnen alleen met een verwijzing van hun arts of medisch specialist terecht bij Procolo.

Het expertisecentrum Procolo is een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur. Het centrum is gehuisvest in De Rode Luifel, naast het AMC. Procolo is een zelfstandig behandelcentrum, gelieerd aan het AMC. De relatie met het AMC kenmerkt zich door het gebruikmaken van de expertise in mensen, middelen en faciliteiten van het AMC. Dat garandeert een hoog kwaliteitsniveau. De zelfstandigheid van Procolo komt tot uiting in een separate patiëntenstroom en zelfstandige afspraken met verzekeraars. De Raad van Toezicht van Procolo, waarin onder anderen prof. dr. Marcel Levi (voorzitter Raad van Bestuur AMC) zitting heeft, wordt gevormd vanuit het AMC.

Jaarlijks wordt in Nederland bij zo’n 11.000 mensen de diagnose dikkedarmkanker of colorectaal carcinoom (CRC) vastgesteld. Daarmee is CRC het tweede meest voorkomende type kanker in Nederland. Vroege opsporing leidt tot een betere prognose. Adenomateuze poliepen zijn een voorstadium van CRC. Met een coloscopie kunnen poliepen in de darm worden opgespoord en (afhankelijk van de grootte) direct worden verwijderd. Bij een carcinoom wordt er een biopt genomen om de diagnose te stellen en de verdere behandeling uit te stippelen.

Personen met een verhoogd risico op CRC (als CRC in de familie voorkomt, bij ontsteking van de darm, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn) worden regelmatig met behulp van een coloscopie onderzocht.

De opening van Procolo is op woensdag 3 november van 16.00 tot 19.00 uur. Om 17.30 verricht Marcel Levi, voorzitter Raad van Bestuur AMC, de officiële opening. Procolo (www.procolo.nl) is gevestigd in De Rode Luifel, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Plaats een reactie