Expertisecentrum bundelt kennis voor betere zorg

Innovatieve kennis over psychologische processen optimaal gebruiken bij lichamelijke aandoeningen. Dat is het doel van prof. dr. Andrea Evers, hoogleraar Psychobiologie van somatische aandoeningen. Evers, verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud, houdt op 4 november 2011 haar oratie met als titel ‘Learning from the wisdom of the body’. Op deze dag wordt ook het nieuwe expertisecentrum ‘Radboud Expert Centre for Psychology & Medicine’ geopend.

Medische behandelingen en ziekteprocessen worden vaak rechtstreeks beïnvloed door psychologische factoren, zoals de manier waarop patiënten met hun aandoening omgaan. Hoogleraar Andrea Evers bestudeert deze relatie door de wisselwerking tussen psychologische en biologische processen bij somatische aandoeningen te onderzoeken.

“Vaak wordt de zorg die rondom de patiënt wordt georganiseerd, dat is zorg die we patient-centred care noemen, enkel gezien als een middel om patiënten tevreden te stellen”, zegt Evers. “Terwijl die zorg ook invloed heeft op het ziekteproces zelf. Bijvoorbeeld omdat fysiologische stressreacties verminderen of een patiënt zijn medicijnen beter inneemt.” Evers onderzoekt in hoeverre dergelijke psychologische factoren, die passen bij een benadering van patient-centered care, de behandeling van chronisch zieke patiënten effectiever maken en een gunstige invloed hebben op het functioneren van de patiënt.

Opening Expert Centre
Het Radboud Expert Centre for Psychology & Medicine, dat op dezelfde dag wordt geopend als ze haar oratie uitspreekt, biedt unieke mogelijkheden om fundamentele kennis en klinische toepassingen in de geneeskunde en psychologie te bundelen. Het expertisecentrum wil nieuwe inzichten vanuit het laboratorium zo direct mogelijk vertalen naar nieuwe toepassingen in de patiëntenzorg.

Ter gelegenheid van de opening vindt het symposium ‘Bringing Science into Practice’ plaats, waar enkele vooraanstaande wetenschappers en deskundigen concrete voorbeelden van die benadering presenteren. Zo illustreert de Italiaanse neurofysioloog Fabrizio Benedetti de krachtige werking van het placebo-effect in de geneeskunde, spreekt professor Jozien Bensing over het belang van een goede dokter-patiënt communicatie en presenteert Sabine Wildeschuur innovatieve E-health internet toepassingen in de gezondheidszorg.

Plaats een reactie