Executive Dinner Fitness & Health Benelux

‘Fitnessbranche en Zorgsector: vriend of vijand?’ Onder deze titel organiseren European Health & Fitness Association, Fit!vak en de vakbeurs Fitness & Health Benelux het jaarlijkse Executive Dinner voor fitnessondernemers. Het Dinner, dat plaatsvindt op donderdag 14 oktober in Jaarbeurs Utrecht, heeft een aantal gerenommeerde internationale sprekers aan zich weten te binden.

Onder leiding van dagvoorzitter Ronald Wouters, Directeur Fit!Vak, discussiëren onder meer Tony Majakas, Vice President Health & Green Business development van Technogym en David Stalker, Executive Director FIA UK, de grootste fitness Branchevereniging in Europa, met fitnessondernemers over de vraag waar en op welke manier de fitnessbranche en de zorgsector elkaar kunnen vinden.

Het Executive Dinner is onderdeel van Fitness & Health Benelux, de jaarlijkse vakbeurs voor ondernemers en trainers van fitnesscentra, personal trainers en fysiotherapeuten. De beurs wordt gehouden van 14 tot en met 16 oktober, eveneens in Jaarbeurs Utrecht.

Het Executive Dinner wordt ingeleid door Prof. Dr. Willem van Mechelen, internationaal vermaard bewegingswetenschapper en werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tony Majakas vervolgt het Dinner met een presentatie over HEPA (Health Enhancing Physical Activity) en hoe meer bewegen tot minder kosten kan leiden. David Stalker illustreert in zijn presentatie de betrokkenheid van de Engelse fitnessbranche bij de organisatie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De vraag hoe de Nederlandse fitnesssector kan profiteren van een Nederlands bod naar de Spelen van 2028 staat hierbij centraal. Beide presentatiesessies zijn de voorzet voor korte ronde tafel discussies.

Samenwerken
Volgens Erik Heemskerk, Project Manager van Fitness & Health Benelux, is het Executive Dinner een perfecte gelegenheid om een brug te slaan tussen de fitnessbranche en de zorgsector. Heemskerk is van mening dat nog te vaak de nadruk gelegd op de verschillen tussen de fitness- en zorgsector waardoor veel kansen om samen te werken onbenut blijven.

“Fitnessondernemers focussen zich met name op preventie en fysiotherapeuten op revalidatie. De gedachte ‘fitness doe je omdat het wilt en revalideren omdat het moet’, moet doorbroken worden. Door samen te werken en te leren van elkaars expertise verklein je de afstand tussen fitness en zorg. Nu zie je vaak dat mensen uitvallen tijdens een revalidatieproces, wellicht houden dezelfde mensen het revalideren wel vol als zij de mogelijkheid hebben om in een fitnessomgeving kunnen revalideren”.

Verantwoord bewegen

Het werkt ook omgekeerd, meent Heemskerk. “Mensen die zonder goede begeleiding aan de slag gaan in het fitnesscentrum zouden misschien de verkeerde dingen kunnen doen. Als beide specialisten onder een dak zouden zitten, is dit niet meer nodig en kan je samen werken aan verantwoord bewegen. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat.“

Ook Herman Rutgers, Executive Director van EHFA en moderator tijdens het Executive Dinner, ziet eerder kansen dan bedreigingen als het gaat om verdergaande samenwerking tussen beide sectoren. Het actief verkleinen van de huidige afstand is volgens hem een goede zaak. “Een bijeenkomst als het Executive Dinner is een prima platform om met elkaar de dialoog aan te gaan en nader tot elkaar te komen.

Meer kwaliteit
Meer samenwerking tussen fitnessbranche en zorgsector heeft volgens Rutgers nog een ander, heel belangrijk voordeel. “Het komt de kwaliteit van de zorg ten goede, aldus Rutgers. Om een voorbeeld te geven; gewicht verliezen betekent voor veel mensen toch anders eten en meer bewegen. Maar het vinden van kwalitatief goede begeleiding hierbij is soms lastig. Ik voorzie daar bijvoorbeeld een grotere rol voor huisartsen, fysiotherapeuten en diëtistes. Zij kunnen mensen actiever en op de juiste wijze stimuleren om meer te bewegen. Met de ontwikkeling van het EREPS-trainer register wordt dit veel gemakkelijker, want alle gekwalificeerde fitnessprofessionals zijn zo vindbaar in een centrale database op het internet. Met een doorverwijzing naar het fitnesscentrum creëer je zo beweging op recept zeg maar”.

Aanmelden
Het Executive Dinner dat dankzij de sponsoring van VNU Exhibitions gratis toegankelijk is vindt plaats op donderdag 14 oktober 2010 van 16.00 tot 19.30 uur in de Croesezaal in Jaarbeurs Utrecht. Aanmelden kan via Fit!vak e-mail info@fitvak.com met vermelding van naam, bedrijfsnaam, e-mailadres en telefoonnummer. Er is een beperkt aantal plaatsen dus is snelle registratie van belang.

Plaats een reactie