Examenprestaties beïnvloed door hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is weer aangebroken en dat betekent: snotteren, niezen, waterige ogen en een knalrode neus van al het snuiten. Vooral veel jongeren hebben er last van. Want het is niet alleen irritant; hooikoorts geeft ook lagere cijfers. Scholieren met hooikoortsklachten hebben 40% kans op een lager cijfer dan anders, blijkt uit Brits onderzoek1.

De examenmaand mei is altijd al de lastigste periode voor hooikoortspatiënten, maar dit jaar wordt mei erger dan ooit. Doordat de lente langzaam op gang is gekomen, komen straks de pollen uit bomen en gras bijna allemaal tegelijk in de lucht. Biologen spreken al van een ‘explosie van pollen’. Maar gelukkig is er hulp. Vanaf nu kunnen scholieren via Hyves, Twitter en iGoogle op elk moment van de dag de hooikoortsverwachting van Prevalin bekijken. Zo zien ze in één oogopslag wanneer hun klachten het ergst zullen zijn en kunnen ze maatregelen nemen. Hooikoorts is niet te genezen, maar er is echt wel iets aan te doen.

Concentratieproblemen
Overal in Nederland stappen straks examenkandidaten op de fiets, op weg naar hun eindexamen wiskunde of Frans. Met tranende ogen, een jeukend gezicht en een hoofd vol snot.  Hoe moeten zij een prestatie leveren? Wie hooikoorts heeft, slaapt door alle klachten slecht en is de hele dag moe. Concentreren lukt amper, al is het maar omdat de neus elke paar minuten gesnoten moet worden en er amper iets te lezen valt door een wazige blik vol tranen. De hooikoortspatiënt heeft het niet gemakkelijk tijdens een examen. Geen wonder dus, dat cijfers al snel lager uitvallen dan anders. Brits onderzoek onder bijna tweeduizend jongeren met hooikoortsklachten toont aan dat scholieren bij hun eindexamen 40% risico liepen op een volle punt minder dan bij het proefexamen eerder in het jaar. Daarom is een beetje hulp geen overbodige luxe.

Eerste hulp bij hooikoortsklachten
–  Laat je kind de Prevalin hooikoortsverwachting en pollenkalender op Hyves, Twitter of iGoogle zetten. Of dagelijks de hooikoortsverwachting checken op www.hooikoorts.com. Zo kan hij (of zij) snel zien wanneer hij (of zij) last kan krijgen van hooikoorts.

–  Zet liever geen raam open waar de wind op staat, en open ramen bij voorkeur alleen in de ochtend. Dan zitten er namelijk veel minder pollen in de lucht.

–  Droog de was niet buiten: pollen kunnen zich in de kleding nestelen.

–  Haal geen bloemen in huis; deze verspreiden pollen in de kamer.

–  Spoor je kind bij hevige klachten aan een douche te nemen: wie lekker lang onder water staat, spoelt de pollen van zich af en kan er weer even tegenaan.

Binnen een uur vrij van hooikoortsklachten
Ruim een derde van de hooikoortspatiënten heeft zo veel last van de allergie, dat ze zich belemmerd voelen in hun functioneren. Tijdens een examen is dat natuurlijk extra vervelend. Zelfzorgproducten als Prevalin kunnen dan helpen. Eén enkel tablet Prevalin Allerstop werkt binnen een uur, 24 uur lang tegen álle hooikoortsklachten. Weg met de hooikoorts ellende en op naar het examen, voor een mooi cijfer.

[1] Het onderzoek waar in dit bericht over gesproken wordt is in 2007 uitgevoerd door Research and Development for Education for Health, in samenwerking met de universiteit van Edinburgh en het Imperial College London, onder leiding van dr. Samantha Walker. Er werkten 1834 jongeren tussen 15-17 jaar aan mee en het werd gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Plaats een reactie