Europese vaccinatieweek in Vlaanderen focust op vaccinatie vóór en tijdens de zwangerschap

Vrouwen met een kinderwens en vrouwen die al zwanger zijn, kunnen best eens bij hun huisarts langsgaan om te praten over vaccinaties. Een goed gevaccineerde moeder beschermt immers haar baby nog voor die geboren is. Dat is in een notendop de boodschap van de Europese Vaccinatieweek in Vlaanderen. De Europese Vaccinatieweek is een jaarlijks initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie en loopt tot 1 mei 2010.

De Vlaamse overheid vraagt dit jaar tijdens de vaccinatieweek aandacht voor vaccinatie voor en tijdens de zwangerschap. Een goede, volledige vaccinatie bij een geplande zwangerschap is immers extra belangrijk. Niet alleen de moeder krijgt bescherming tegen allerlei ziektes. Door zichzelf te beschermen, beschermt de moeder ook haar baby.

Door zich te laten vaccineren, vermijdt de moeder immers dat ze ziek zou worden tijdens de zwangerschap, met mogelijke complicaties. Ook vermijdt ze zo dat ze kort na de geboorte een besmettelijke ziekte door zou geven aan haar jonge baby. Een goed gevaccineerde toekomstige moeder beschermt immers haar baby nog voor die geboren is. Vandaar dat de vaccinatieweek alle toekomstige moeders oproept op tijd bij hun arts te gaan om hun vaccinaties te laten nakijken en als nodig te laten aanvullen.

Vaccinatie voor of tijdens de zwagerschap
Vaccinatie nog voor de zwangerschap is het meeste aangewezen. Dan kunnen nog alle vaccins toegediend worden. Vooral tegen een ziekte zoals rodehond is het belangrijk voldoende beschermd te zijn voor de zwangerschap.

Ook tijdens de zwangerschap zijn bepaalde vaccins nog aangewezen, bijvoorbeeld tegen kinkhoest of seizoensgriep. Ook dan is een afspraak met de arts nuttig. Veel vaccins kunnen tijdens de zwangerschap veilig toegediend worden, zonder gevaar voor de baby.

De vaccinatieweek
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid grijpt de Europese Vaccinatieweek aan om deze thema’s rond vaccinatie en zwangerschap onder de aandacht te brengen. Tijdens en ook nog na de vaccinatieweek is uitgebreide informatie te vinden op de website www.vaccinatieweek.be. Het agentschap verspreidt ook een informatiefolder via de wachtkamers van de Vlaamse huisartsen en gynaecologen.

Voor zorgverleners zoals huisartsen en gynaecologen was er zaterdag 24 april een wetenschappelijk symposium over dit thema. De presentaties en het fotomateriaal staan ook op www.vaccinatieweek.be.

Plaats een reactie