Europees Parlement neemt tabaksrichtlijn aan

Het Europees Parlement stemt in met de plannen om jongeren af te schrikken om te roken. Europarlementariërs hebben daar woensdag 26 februari 2014 over gestemd.

interdiction e-cigarette cigarette électroniqueE-sigaretten verkocht als medicijn óf als tabak – ©BELGA/D.Bedrunes

De wetgeving die informeel al is goedgekeurd door de EU ministers van Volksgezondheid moet ervoor zorgen dat de gezondheidswaarschuwingen 65 procent van alle sigarettenpakjes beslaan.

Ook moeten elektronische sigaretten worden gereguleerd als medisch product bij preventieve of therapeutische werking, en anders als tabaksproduct.

Waarschuwingen
Huidige wetgeving schrijft nog voor dat de gezondheidswaarschuwingen slechts 35% van de voorkant van pakjes moet beslaan en 40% van de achterkant. Met de voorgestelde tekst neemt dit in zijn geheel toe tot 65%. Sigarettenpakjes met minder dan 20 sigaretten worden verboden.

Dubbele route voor E-sigaretten
E-sigaretten mogen niet meer dan 20mg aan nicotine bevatten als deze worden aangeboden als tabaksproduct en moeten aan dezelfde gezondheidswaarschuwingen voldoen als andere tabaksproducten.

Smaakjes verbannen en additieven vermelden
Smaaktoevoegingen mogen niet meer op sigaretten- en shagpakjes worden vermeld. Vanaf 2020 geldt ook een verbod op sigaretten met een mentholsmaak. Voor waterpijpen blijven smaaktoevoegingen wel toegestaan.

De Europese Commissie zal een lijst samenstellen van toevoegingen in sigaretten en shag die wel blijven toegestaan. Additieven die essentieel zijn bij de productie van tabak, zoals suiker, worden geautoriseerd.

700.000 doden per jaar in de EU
Twaalf jaar na invoering van de huidige richtlijn blijft roken de voornaamste doodsoorzaak in de EU die voorkomen kan worden. Elk jaar overleiden ongeveer 700.000 mensen door aandoeningen die worden veroorzaakt door roken. Door de jaren heen hebben maatregelen die roken moeten tegengaan, ervoor gezorgd dat het aantal rokers binnen de EU is afgenomen van 40% (toen er nog 15 lidstaten waren) in 2002 naar 28% in 2012 (27 lidstaten).

De verwachting is dat de tekst op 14 maart wordt aangenomen door de Raad van Ministers. Lidstaten hebben dan tot 2016 de tijd om de nieuwe regelgeving in te voeren.