Europees importverbod van Egyptische zaden

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft de Nederlandse levensmiddelenbranche geïnformeerd over een tijdelijk importverbod van Egyptische zaden. Deze maatregel geldt per 7 juli 2011 en is in Europees verband genomen nadat de EHEC besmettingen in Duitsland en Frankrijk in verband zijn gebracht met fenegriekzaden afkomstig uit Egypte. Tot 31 oktober 2011 mogen bepaalde Egyptische zaden en bonen niet meer worden geïmporteerd.

De nVWA onderzoekt nog of fenegriekzaden die door Europa zijn aangemerkt als mogelijke besmettingsbron in Duitsland en Frankrijk, mogelijk ook in Nederland zijn gebruikt.

Rauwe kiemgroenten
Vorige week werd het advies al gegeven om geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten. Ook blijft het advies aan de consument de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten van kracht.

De schadelijke bacterie wordt gedood door de groente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70°C. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende. Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts. Dat geldt ook voor mensen die in horecagelegenheden dergelijke groenten op hun bord hebben gehad.

Plaats een reactie