Europarlementariërs maken bezwaar tegen wetsvoorstel gezondheidsclaims

Leden van het Europees Parlement hebben bezwaar gemaakt tegen het wetsvoorstel met een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor voeding. Zij vragen om een constructieve discussie over welke claims thuishoren in de lijst, die nu zeer beperkt is. De Europarlementariërs zijn bezorgd dat de gekozen evaluatiemethode geschikt is voor medicijnen, maar niet past bij voeding.

“Hoewel we geen probleem hebben met de gezondheidsclaims die zijn opgenomen in de lijst van toegestane gezondheidsclaims, maken wij bezwaar tegen het wetsvoorstel omdat we willen dat het Europees Parlement serieus overweegt welke claims opgenomen hadden moeten worden in de voorgestelde lijst”, zei de Finse Europarlementariër Sirpa Pietikäinen. “Een consequentie van een wettelijke lijst van toegestane gezondheidsclaims is de publicatie van een Europees Register met afgewezen gezondheidsclaims, die de Europese Commissie tegelijkertijd wil publiceren. Zo’n Register kan verschillende claims bevatten die zijn afgewezen vanwege een ongepaste en disproportionele evaluatieprocedure. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de afgewezen claim voor vezel en darmfunctie, een claim die toch breed erkend is”.

“De Europese Ombudsman is momenteel aan het kijken of de Claimswetgeving juist is geïmplementeerd door de Europese Commissie”, zei de Tsjechische Europarlementariër Pavel Poc. “Wij zouden willen dat het Europees Register met afgewezen claims niet gepubliceerd wordt totdat we ten minste de uitspraak van de Europese Ombudsman over dit onderwerp hebben gehoord en dat de toegestane lijst van gezondheidsclaims serieus wordt overwogen.

Het wetvoorstel is door de Europese Commissie op 27 januari 2012 ingediend bij het Europees Parlement. Als het Europees Parlement geen gebruik maakt van haar recht om het wetsvoorstel tegen te houden voor 27 april aanstaande, zal de lijst goedgekeurd worden en eind mei 2012 worden gepubliceerd.

NPN vraagt al jaren aandacht voor een meer gepaste evaluatiemethode voor gezondheidseffecten van voeding en een beter verloop van de autorisatieprocedure van gezondheidsclaims.

Plaats een reactie