Etiketten Loterij vergroot veiligheid van consument

Op maandag 14 mei 2012 komen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA ) en VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) met een opmerkelijk initiatief om ongevallen te voorkomen: de Etiketten Loterij. Met de Etiketten Loterij worden consumenten aangespoord waarschuwingszinnen en symbolen op verpakkingen van huishoudchemicaliën beter te lezen en op te volgen. Daarmee maken ze kans op een prijs.

Beide organisaties verbazen zich dat Nederlanders zeggen de etiketten op de verpakkingen te lezen en op te volgen. Het feit dat tot nu toe geen enkele prijswinnaar zich heeft gemeld, toont nog eens aan dat men de etiketten op huishoudchemicaliën niet leest.

Jaarlijks vinden circa 6.000 incidenten plaats met huishoudchemicaliën, waarvoor een medische indicatie nodig is. Ziekenhuizen behandelen jaarlijks 2.100 slachtoffers op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een ongeval met huishoudchemicaliën. Eén op de vijf is jonger dan 5 jaar en ruim driekwart in deze leeftijdscategorie loopt een vergiftiging op door het drinken en snoepen van de producten.

De Etiketten Loterij gebruikt de gevaarsetiketten op huishoudchemicaliën, die thuis in keukenkast, schuur, berging, garage of kelder staan, als prijsloten. Het gaat om producten als was- en reinigingsmiddelen, gootsteenontstoppers, oplosmiddelen, lijmen, verven en lakken, autoproducten (antivries en koelvloeistof), ongedierte- en onkruidbestrijders. Het enige dat men moet doen is thuis goed het etiket op de verpakking lezen en de verborgen tekstregel vinden: ‘Gefeliciteerd! Door het lezen van dit etiket heeft u € 1.000,- gewonnen’. De prijswinnende loten staan dus niet meer in de winkels, maar thuis. Consumenten die na het lezen van het etiket niet in de prijzen vallen, zijn wel morele ‘ winnaars’ in de Etiketten Loterij. Immers, door etiketten op de verpakking te lezen en op te volgen, zijn ongevallen te voorkomen!

De bekendmaking van de Etiketten Loterij gebeurt onder meer op abri’s, masten langs snelwegen en online. Daarnaast besteedt supermarktketen Lidl in al haar filialen volop aandacht aan het belang van het lezen van de etiketten om ongevallen te voorkomen.

De komende jaren wordt een nieuw systeem van indeling en etikettering van huishoudchemicaliën ingevoerd. Dit betekent dat wereldwijd dezelfde gevaarsymbolen worden gebruikt. Op de site www.etiketten-loterij.nl ziet u de nieuwe gevaarsymbolen en waarschuwingszinnen.

Plaats een reactie