Eten van thuis niet altijd goed voor patiënt of bewoner instelling

Bezoekers van patiënten en bewoners in zorginstellingen nemen regelmatig warm eten van thuis mee, door de eigen familie gekookt. Vooral buitenlandse gerechten zijn favoriet. Soms omdat de patiënt of bewoner de herkenbare smaak van thuis mist. Soms om religieuze redenen.

In veel ziekenhuizen en (zorg)instellingen mogen maaltijden van buiten eigenlijk niet worden meegebracht, vanwege veiligheids- of dieetrisico’s. Soms zijn er geen mensen in de buurt om aan de wens van de patiënt te voldoen.

Marfo, maaltijdproducent voor onder andere ziekenhuizen, verzorgings- en verplegingshuizen, ggz, leger en luchtvaart, ontwikkelde daarom een reeks nieuwe maaltijden: Surinaamse, Marokkaanse, Turkse, Indonesische en Antilliaanse gerechten. Medewerkers van Marfo kwamen zelf met recepten van thuis en wedijverden in een wedstrijd om de beste gerechten. Marfo maakte al circa 150 verschillende gezonde en lekkere maaltijden voor ziekenhuizen en zorginstellingen, nu komen daar 10 gerechten bij: van elke origine twee (beelden in bijlagen en via digipersbericht).

Herman Schaap: ‘Als patiënten ruime keuze hebben, eten zij veel beter. Eten wat de pot schaft is niet meer van deze tijd. Aan de gezondheid en smaak van de maaltijden doen wij geen concessies. Dat is ook niet nodig. Wij zijn trots op de inzet en toewijding van onze eigen mensen om ons maaltijdaanbod uit te breiden met gerechten van thuis. Daarmee wordt de gastvrijheid van een ziekenhuis of zorginstelling ineens voor heel veel mensen een stuk groter en het verblijf flink aangenamer. Zeker als er geen familie is die voor je kookt.’

‘Ons ontwikkelteam wordt voor buitenlandse gerechten veelvuldig bijgeschoold door ingevlogen gastchefs. Of wij bezoeken zelf landen als Thailand, Marokko en Suriname om inspiratie op te doen en kookworkshops te volgen. Omdat niet alle soorten keukens waar we nu voor ontwikkeld hebben bij onze koks bekend waren, is intern een prijsvraag uitgezet. Medewerkers zijn uitgenodigd om een dag te koken in onze ontwikkelkeuken, het Creadome. De beste recepten zijn niet alleen beoordeeld door onze meester-kok Pascal Jalhay en de productmanager, zoals normaal gebeurt, maar ook door al onze Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse, Surinaamse en Indonesische medewerkers. Zij zijn tenslotte de enige echte kenners, ’ aldus Schaap.

Het maaltijdconcept van Marfo bestaat uit compleet geportioneerde maaltijden, mooi opgemaakt op het bord en van hoge culinaire kwaliteit. In de moderne keuken van Marfo in Lelystad worden de verse ingrediënten bereid en stellen de koks de maaltijd zorgvuldig samen zodat deze precies op de spiegel van een porseleinen bord past. Patiënten waarderen met name de ruime keuze, die zij tot vlak voor het eetmoment kunnen maken, en de pure geuren en smaken. Zij kiezen hun menu van een mooie kaart met foto’s op het moment dat het hen uitkomt. De maaltijden hebben een vaste samenstelling, opmaak en presentatie. Gewicht en kwaliteit zijn constant. En, geen patiënt wordt teleurgesteld want er is altijd genoeg voorraad.

Plaats een reactie