Essent ontvangt alternatief plan kolencentrale

Onder de naam ‘Eemsheaven’ biedt Greenpeace Essent woensdag 17 juli 2011 een alternatieve bestemming aan voor de vervuilende kolencentrale die het bedrijf bouwt in de Eemshaven. Essent-directeur Peter Terium liet onlangs in een interview in de Pers weten dat de energiegigant met de kennis van nu de kolencentrale nooit zou hebben gebouwd. Reden voor Greenpeace om haar achterban te vragen een nieuwe bestemming van dit half voltooide bouwwerk te verzinnen.

“Essent zit in een lastig parket”, aldus Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie. “De bouw van de grootste, meest vervuilende kolencentrale van Nederland is al gestart, maar de weerstand tegen kolencentrales groeit en het produceren van kolenstroom wordt steeds duurder. Bij nader inzien had het bedrijf zijn geld beter gelijk in schone energie kunnen steken.”

Greenpeace riep haar achterban via Twitter op met ideeën te komen voor een alternatieve bestemming voor de kolencentrale in aanbouw. De leukste en creatiefste ideeën vormen samen het ontwerp voor ‘Eemsheaven’, een recreatief centrum voor positieve en schone energie. Schipper: “In een moderne en duurzame energievoorziening is geen plaats voor ouderwetse, vervuilende kolencentrales. Dat weet Essent ook. Onder het motto ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ bieden we Essent dan ook graag de mogelijkheid uit dit project te stappen, zodat het bedrijf zich kan richten op de technologieën van de toekomst: zon- en windenergie.”

Vrijwilligers van Greenpeace staan vanochtend bij het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch. Ze presenteren het ontwerp van ‘Eemsheaven’ aan de directie en de medewerkers.

Plaats een reactie