Ervaringsmaatjes wint Nationale Zorgvernieuwingsprijs

Een ervaringsmaatje voor jonge mantelzorgers, is uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2014. SIZ Twente bedacht het idee. Tijdens de Nationale Zorgvernieuwingsdag op maandag 10 november 2014 nam zij de 75.000 euro in ontvangst. De prijs is een initiatief van ZonMw en VSBfonds.

Persoonlijke ervaring inzetten
SIZ Twente stelt voor om jonge mantelzorgers te laten bijstaan door jongvolwassen vrijwilligers die zelf ook mantelzorger zijn – of zijn geweest. Hij geeft praktische tips, maar ook op sociaal en emotioneel vlak biedt hij steun. SIZ Twente werft de ervaringsmaatjes en traint ze om hun persoonlijke ervaring zo krachtig mogelijk in te zetten. Met dit idee wil SIZ Twente voorkomen dat jonge mantelzorgers overbelast raken.

Publiek kiest winnaar
Bezoekers van de Nationale Zorgvernieuwingsdag kozen uit vijf genomineerden de winnaar. Eerder die dag maakte de vakjury bekend welke ideeën genomineerd waren. De vakjury oordeelde dat het idee zeer relevant is. Jonge mantelzorgers voelen zich vaak onbegrepen en kunnen hun ervaringen moeilijk delen. Deze aanpak is veelbelovend en goed over te nemen door andere organisaties.

Ideeën een kans bieden
ZonMw en VSBfonds bieden met de Nationale Zorgvernieuwingsprijs vernieuwende ideeën voor betere zorg en gezondheid een kans. Vaak blijven die op de plank liggen vanwege gebrek aan tijd, geld of deskundigheid om het plan uit te voeren. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs doet daar wat aan. Zo krijgen kansrijke indieners hulp in het Zorgvernieuwingsatelier om hun idee aan te scherpen.

Thema 2014
De Nationale Zorgvernieuwingsprijs had dit jaar als thema ‘Zorg voor elkaar.’ Er kwamen 291 ideeën binnen. Daarvan gingen 66 uitgewerkte ideeën door naar de jury. Deze zijn binnenkort te bekijken op de website van Nationale Zorgvernieuwingsprijs.

Samenstelling vakjury
In de vakjury zaten: juryvoorzitter Diana Monissen (voorzitter raad van bestuur De Friesland Zorgverzekeraar), Marco Blom (adjunct-directeur Alzheimer Nederland), Lucas Meijs (hoogleraar Strategische filantropie), en Liesbeth Hoogendijk (directeur Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg).

Meer informatie op www.nationalezorgvernieuwingsprijs.nl

Fotocredits: MARIJNIZmedia

Plaats een reactie