Ervaringen met medicijnen makkelijker melden

Ervaringen met medicijnen delen met andere gebruikers en ervaringen inzien, gaat nu nog eenvoudiger omdat de website www.meldpuntmedicijnen.nl is vernieuwd.

Daarnaast is het nu voor andere organisaties mogelijk om de meldingen op het Meldpunt Medicijnen op hun eigen website te tonen. Initiatiefnemer van de website, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), wil het aantal meldingen vergroten zodat gebruikers meer ervaringen kunnen inzien en er hun voordeel mee kunnen doen.

Het Meldpunt Medicijnen verzamelt sinds 2004 ervaringen met medicijnen en maakt inmiddels 12.000 meldingen inzichtelijk op de website. Doordat alle mogelijke problemen kunnen worden gemeld, zoals met de verpakking, bijsluiter, gebruiksgemak, bijwerkingen, verkrijgbaarheid of de vergoeding, krijgen medicijngebruikers praktische informatie over de medicijnen die ze gebruiken. Het Meldpunt publiceert regelmatig over de gemelde ervaringen en zoekt naar oplossingen wanneer problemen regelmatig terugkomen.

Daarnaast kunnen bezoekers het Meldpunt Medicijnen mailen met vragen over medicijnen, zich abonneren op de nieuwsbrief en het Meldpunt volgen via Twitter: @MMedicijnen.

Meldacties
Het Meldpunt Medicijnen heeft geregeld meldacties om problemen met medicijnen in kaart te brengen, bijvoorbeeld over antidepressiva of bloeddrukverlagers. De website is gekoppeld aan een landelijke database van medicijnen en wordt maandelijks geüpdatet zodat ook de ervaringen met nieuwe medicijnen gedeeld kunnen worden. Medicijngebruikers die meer willen weten over de werking van hun medicijn worden direct doorgelinkt naar de publiekswebsite www.apotheek.nl van apothekersorganisatie KNMP. Op het terrein van de gemelde bijwerkingen bestaat samenwerking met het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb.

Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik: Medicatieveiligheid

Praktische problemen
Ongeveer 65% van de ervaringen die gedeeld worden, gaan over bijwerkingen. 20% van de meldingen gaat over een praktisch probleem zoals problemen met de verpakking of de bijsluiter. Het Meldpunt Medicijnen kaart deze problemen indien nodig aan bij de fabrikant van het medicijn. Tweederde van de melders is een vrouw en ruim de helft van de melders is ouder dan zestig jaar. Eén op de tien meldingen betreft een ervaring met antidepressiva, maar het Meldpunt Medicijnen krijgt ook veel meldingen over cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en antibiotica.

Plaats een reactie