“Ernstig overgewicht bij kinderen is een ontstekingsziekte”

Veel te dikke kinderen hebben misschien baat bij ontstekingsremmende medicijnen. Het zou de kans op type 2 diabetes en vaatziekten verminderen. Dat concludeert arts-onderzoeker Henk Schipper van het UMC Utrecht in zijn proefschrift.

Bij kinderen met ernstig overgewicht blijken verschillende ontstekingsstoffen uit vetweefsel in het bloed te zitten. Promovendus Henk Schipper van het UMC Utrecht ontdekte dat toen hij het bloed van 60 veel te dikke kinderen vergeleek met 30 gezonde controles. Kinderen met meer ontstekingsstoffen in het bloed leken bovendien een hogere bloeddruk en een lagere gevoeligheid voor insuline te hebben. Dat kan het begin van vaatziekten en type 2 diabetes zijn.

“Onze resultaten suggereren dat het onderdrukken van ontsteking het ontstaan van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten bij kinderen met ernstig overgewicht zou kunnen tegengaan”, zegt Schipper. “De kinderen zullen waarschijnlijk niet afvallen door deze medicijnen, maar het verkleint wel de kans dat ze op latere leeftijd type 2 diabetes en hart- en vaatziekten krijgen. We moeten nog uitzoeken hoe goed deze behandeling werkt en of het kosteneffectief is. Maar obesitas beschouwen als ontstekingsziekte biedt nieuwe behandelmogelijkheden.”

Ontsteking belangrijke schakel
Traditioneel wordt obesitas of ernstig overgewicht gezien als een kwestie van te veel eten en te weinig bewegen. Maar het wordt steeds duidelijker dat obesitas ook een ontstekingsziekte is. Vetcellen raken overbelast door de grote hoeveelheid vet die ze moeten verwerken. Daardoor gaan ze ontstekingsstoffen (adipokines) uitscheiden, en trekken ze ontstekingscellen naar het vetweefsel. Uiteindelijk bereiken de ontstekingsstoffen de bloedbaan, en verspreidt de vetweefselontsteking zich naar andere organen. Verschillende onderzoeken laten zien dat deze ontsteking een belangrijke schakel vormt tussen obesitas en de ontwikkeling van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten.

De onderzoekers troffen ook zogenaamde ‘natural killer T cellen’ in het vetweefsel aan. Deze cellen remmen de ontstekingsreactie, maar verdwijnen uit het vetweefsel bij ernstig overgewicht. Dat versterkt de vetweefselontsteking.

Henk Schipper promoveert op 5 maart aan het UMC Utrecht. Hij werkt inmiddels op de afdeling kindergeneeskunde van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Plaats een reactie