Ernst Daniel Smid toegankelijk voor doven en slechthorenden

Kun je muziek vertalen naar gebarentaal? Nee, zeggen Ernst Daniel Smid en gebarentolk Erika Zeegers. En toch staan ze op 2 maart 2012 samen op het toneel om de voorstelling Meesterlijk Klassiek toegankelijk te maken voor doven.

Ernst Daniël Smid met gebarentolk

Een uitdaging, ja dat is het zeker. Nooit eerder liet Ernst Daniel Smid zich tijdens een optreden begeleiden door een gebarentolk. ‘We willen niet proberen de muziek te vertalen, ik zou niet weten hoe we dat voor elkaar zouden kunnen krijgen’, aldus Smid. ‘Maar muziek is zoveel meer dan alleen geluid. Het is een verhaal. Dat probeer ik al heel lang aan horenden over te brengen, dus waarom niet ook aan doven?’

Ook Beethoven was doof
De verhalen achter de muziek vormen inderdaad een rode draad bij de voorstellingen van Ernst Daniel Smid. Maar neemt niet weg dat de muziek, het geluid, daarbij een centrale rol speelt. En geluid en horen zijn dan toch onlosmakelijk met elkaar verbonden? ‘Muziek kun je niet alleen ervaren door ernaar te luisteren. Muziek kun je voelen, door emoties. Wist u dat Beethoven de laatste vijftien jaar van zijn leven volledig doof was? En toch componeerde hij ook toen nog de meeste prachtige stukken. Dus het antwoord op uw vraag of muziek en gehoor onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn is nee. En daarom weet ik dat mijn voorstelling ook voor mensen die de muziek niet kunnen horen een bijzondere ervaring zal zijn’, licht hij toe.

Muziek is emotie
De vertaling is een uitdaging maar gebarentaal leent zich bij uitstek voor het vertalen van sterke teksten en lyrische muziek. ‘Bij de operastukken ligt de uitdaging in het loslaten van de woorden. Je moet vrij, bijna dichterlijk, vertalen, legt gebarentolk Erika Zeegers uit. ‘Voor mij geldt bij vertalen dat de tekst sterk is. En zowel de teksten van de opera’s als van de Nederlandse chansonniers, hebben prachtige teksten en zijn theatraal. De muziek geeft de emotie, de sfeer aan. Die kan je visueel mooi overbrengen. De tekst laat zich net als bij elke andere taal in gebarentaal, uitstekend vertalen. Is een liedje heel klein, zacht, intiem, dan zijn de gebaren dat ook. Is een lied luid en overweldigend, dan zijn de gebaren groot, overdreven. Mijn handen, mimiek en lichaamshouding zijn mijn instrumenten.’

Ambassadeur
Ernst Daniël Smid is een van de Nederlandse ambassadeurs van Hear the World. Een project dat aandacht vraagt voor het belang van een goed gehoor en zich inzet voor mensen met een gehoorverlies. De Theatertour is onderdeel van Hear the World en richt zich specifiek op het toegankelijk maken van theaters voor doven en slechthorenden. ‘Ons gehoor is een kostbaar bezit. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven ervaren.’

Ernst Daniël Smid is al sinds 2010 ambassadeur van Hear the World. Echter het optreden in Stadskanaal is voor hem de eerste keer dat hij het toneel zal delen met een tolk gebarentaal. ‘Eerlijk gezegd, ben ik heel erg benieuwd hoe mijn verhalen en de verschillende liedjes zullen worden getolkt. Het is nieuwe uitdaging maar ik verheug me er erg op’, aldus Smid.

Over Hear the World
Hear the World, een wereldwijd initiatief van hoortoestellenfabrikant Phonak, heeft als doel meer mensen bewust te maken van het belang van een goed gehoor. Dit initiatief vraagt aandacht voor de sociale en emotionele aspecten als gevolg van een verminderd gehoor. Meer dan 16% van de wereldbevolking krijgt te maken met gehoorverlies, daarom is informatie over preventie en oplossingen van groot belang.

In het kader van Hear the World, heeft Phonak de Hear the World Foundation opgezet, een non-profit organisatie om de kwaliteit van leven van mensen met gehoorverlies te verbeteren en gelijke kansen voor hen te stimuleren. Om dit te bereiken stelt de Hear the World Foundation financiële en technische middelen ter beschikking.

Hear the World wordt gesteund door vele internationale beroemdheden zoals Bryan Adams, Lenny Kravitz, Annie Lennox en Jude Law. Ook nationale sterren als Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma steunen dit initiatief.

Plaats een reactie