Erik Stroes benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde

Dhr. dr. E.S.G. Stroes (1966) is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder de Vasculaire Geneeskunde, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Erik Stroes zal onderzoek doen op gebied van ‘regressie’ van hart- en vaatziekten door het stimuleren van cholesterolexcretie (cholesteroluitscheiding) uit het lichaam. Bijzondere aandacht heeft hij voor nieuwe paden om cholesterolexcretie te bevorderen.

Verder zal Stroes zich bezighouden met nieuwe technieken om de vaatwand in kaart te brengen om zo het proces van aderverkalking beter te kunnen volgen. Ook besteedt hij aandacht aan de rol van ‘suiker’-moleculen (proteoglycanen) in de regulatie van cardiometabole processen bij de mens.

Stroes is internist vasculair-geneeskundige. Hij promoveerde in Utrecht op de rol van de vaatwandbekleding in de behandeling van hart- en vaatziekten. Begin 2001 maakte Stroes de overstap naar de afdeling Vasculaire geneeskunde in het AMC, waar hij zich specialiseerde in lipidologie, cholesteroltransport en vaatwand-imaging. Sinds januari 2010 is hij hoofd van de afdeling Vasculaire geneeskunde. Voor zijn onderzoek ontving Stroes onder meer een Dekker fellowship van de Nederlandse Hartstichting en een Career Stimulation-subsidie van de Nierstichting Nederland. Stroes heeft vele publicaties op zijn naam staan in vaktijdschriften als New England Journal of Medicine, Blood, Circulation en Journal of the American College of Cardiology.

Plaats een reactie