Internationaal befaamd ERGO-onderzoek al twintig jaar aan top van de medische wereld

Het Rotterdamse bevolkingsonderzoek ‘ERGO’ viert feest. Al twintig jaar werken 15.000 inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord mee aan het ‘Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek’. Wereldwijd is dit onderzoek uniek vanwege de omvang, de duur van het onderzoek en de wetenschappelijke resultaten die eruit naar voren komen. In aanwezigheid van minister Plasterk en burgemeester Aboutaleb, viert het Erasmus MC deze mijlpaal met de deelnemers van het onderzoek tijdens een feestelijk congres vandaag in het Beurs-WTC.

Internationaal staat ERGO bekend als ‘The Rotterdam Study’ en worden de resultaten eruit scherp in de gaten gehouden. Prof. dr. Albert Hofman, grondlegger van het onderzoek: “Dankzij de intensieve deelname van vijftienduizend 45-plussers uit de Rotterdamse wijk Ommoord, kunnen we onderzoek doen naar gezondheidsproblemen die op oudere leeftijd veel voorkomen. Hierdoor weten we steeds meer over het ontstaan en verloop van ziektes als dementie, hart- en vaatziekten of hersenaandoeningen. ERGO en de inwoners van Ommoord leveren zo al twintig jaar een belangrijke bijdrage aan een samenleving waarin we gezond ouder kunnen worden. Ik ben ongelofelijk trots op de deelnemers, op de onderzoekers en op deze mijlpaal.”

Tijdens het feestelijke congres ‘Lang zullen we leven?!’ vertellen bekende en minder bekende sprekers wat er allemaal bereikt is binnen ERGO. Wat zijn de belangrijkste resultaten. Wat hebben de deelnemers eraan? En wat kunnen we ermee voor toekomstige generaties? Naast sprekers als minister Plasterk en burgemeester Aboutaleb, zijn vooraanstaande onderzoekers aanwezig die vertellen over de laatste ontwikkelingen uit onderzoeken naar bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer en genetisch onderzoek. Dagvoorzitter is Koos Postema.

Tijdens het congres rijkt minister Plasterk een ZonMw parel uit aan professor dr. A. Bergen, voor zijn bijzonder succesvolle onderzoek naar de achteruitgang van de zogenoemde ‘gele vlek’ in de ogen (maculadegeneratie). Dit is de belangrijkste oorzaak voor blindheid bij ouderen. De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw projecten die als voorbeeld en inspiratie kunnen gelden voor de honderden projecten die jaarlijks van ZonMw subsidie ontvangen. ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie.

1 gedachte over “Internationaal befaamd ERGO-onderzoek al twintig jaar aan top van de medische wereld”

 1. Goedenavond,
  Mijn vader heeft jaren meegedaan aan uw onderzoek.
  Hij is in maart 2007 overleden en dit hebben we bij uw instantie gemeld.
  Mijn moeder heeft echter toch nog tweemaal post voor hem ontvangen.
  Zij ervaart dit als heel vervelend.
  Wilt u daarom zijn gegevens uit uw bestand verwijderen.
  Zijn gegevens zijn:
  J.A. Haenraets
  Varnasingel 776
  3067 EZ Rotterdam
  geb.datum: 19-04-1924
  overleden: 17-03-2007

  Met vriendelijke groeten,

  Pauline Bijleveld

  Beantwoorden

Plaats een reactie