Eredoctoraten UvA voor regeneratief geneeskundige Rosenthal en journalist en documentairemaker Van Liempt

De Universiteit van Amsterdam kent eredoctoraten toe aan prof. dr. Nadia Rosenthal, expert op het gebied van de regeneratieve geneeskunde, en journalist en documentairemaker Ad van Liempt.

Rosenthal ontvangt het eredocoraat voor haar baanbrekende onderzoek op het gebied van de regeneratie van het hart en skeletspieren. Als hoofd van het European Molecular Biology Laboratorium legde zij de basis voor ons begrip van veroudering en regeneratie.

De UvA kent Van Liempt het eredoctoraat toe voor zijn oorspronkelijke bijdragen aan het historisch onderzoek, de geschiedschrijving en de audiovisuele bronnenkritiek, zijn hoogstaande documentaires en zijn kritische reflectie op de journalistiek. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de Dies Natalis van de UvA op maandag 10 januari 2011.

Ad van Liempt
Ad van Liempt (1949) is journalist, publicist en programmamaker. Hij bekleedde verschillende posities bij de NOS/NPS. Zo was hij chef binnenland van het NOS Journaal, hoofd van Studio Sport en hoofdredacteur van NOVA. Zijn laatste functie – tot januari 2010 – was die van hoofdredacteur geschiedenis, waarmee hij eindverantwoordelijk was voor alle geschiedenisprogramma’s van de NPS. In 2006 werd hij op grond van zijn brede deskundigheid benoemd tot lector ‘Onderzoeksjournalistiek op televisie’ aan de Hogeschool Utrecht. Met een groot aantal oorspronkelijke publicaties en documentaires heeft Van Liempt een directe bijdrage geleverd aan het historisch onderzoek en de geschiedschrijving in Nederland, in het bijzonder op het terrein van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast heeft hij met zijn televisiewerk een belangrijke bijdrage geleverd aan het overbruggen van de traditionele kloof tussen universiteit en journalistiek, te beginnen in zijn historische werk. Met spraakmakende programma’s als Andere Tijden en De Oorlog wist hij een groot publiek te bereiken, terwijl hij vasthield aan een wetenschappelijk kritische houding. Van Liempt heeft ook een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de serieuze kritische journalistiek in Nederland (NOS Laat/NOVA) en de reflectie daarop, onder meer in de vorm van mediahistorische publicaties.
Erepromotor is prof. dr. Frank van Vree, hoogleraar Journalistiek en cultuur.

Nadia Rosenthal
De in Amerika geboren prof. dr. Nadia Rosenthal is een expert op het gebied van de regeneratie van het hart en skeletspieren. Haar onderzoek beweegt zich op het terrein van de moleculaire genetica, ontwikkelingsbiologie en regeneratieve geneeskunde, en vertoont een ongeëvenaarde diepte en creativiteit. Zo legde zij de basis voor ons begrip van veroudering en regeneratie (het therapeutisch herstel van aangedane weefsels en organen). Rosenthal richt zich in het bijzonder op de ontwikkeling van het hart, verouderingsmechanismen, en het herstel van (hart)spierweefsel met behulp van stamcellen. De afgelopen twintig jaar heeft ze een unieke combinatie laten zien van wetenschappelijk én organisatorisch leiderschap in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Rosenthal werd opgeleid aan Harvard bij Nobelprijswinnaar Walter Gilbert. Aan Harvard Medical School maakte zij deel uit van het onderzoeksteam dat het insuline-gen ontdekte. In 2001 werd ze hoofd van het European Molecular Biology Laboratorium (EMBL) in Monterotondo (Rome), dat zij in korte tijd wist om te bouwen tot een internationaal toonaangevend instituut op het gebied van intracellulaire signaleringsmechanismen. Deze mechanismen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van therapieën (gen- en stamceltherapie) voor het herstel van spieren bij veroudering of ziekten als spierdystrofie en hartfalen. Rosenthal is tevens hoogleraar Cardiovascular Science aan het Imperial college London, waar hart- en longziekten worden behandeld met zeer geavanceerde therapeutische strategieën. Recent richtte Rosenthal een instituut voor regeneratieve geneeskunde op in Melbourne, als een geassocieerd zusterinstituut van het EMBL in Europa.
Erepromotor is prof. dr. Antoon Moorman, hoogleraar Embryologie en moleculaire biologie van hart- en vaatziekten in het AMC.

Plaats een reactie