Erasmus MC-Sophia krijgt moedermelkbank

Couveusekinderen kunnen vanaf komend voorjaar melk krijgen uit de moedermelkbank. Het Erasmus MC richt deze bank op voor baby’s van wie de moeder geen of onvoldoende voeding heeft.

Minder vatbaar
“Een kind doet het veel beter op moedermelk dan op kunstmelk”, zegt neonatoloog Hans van Goudoever in Scanner, het personeelsblad van het Erasmus MC. “Moedermelkkinderen blijken minder vatbaar voor infecties en maken een gezondere geestelijke ontwikkeling door. Daarbij krijgen ze veel minder vaak ernstige darmziekten. Vorige jaar overleden 25 kinderen in het Sophia aan zo’n darmziekte. Wanneer zij moedermelk hadden gekregen, was dit aantal waarschijnlijk vijf geweest.”

Ziektekiemen
De neonatoloog wil een ‘bank’ waar op gezondheid gescreende moeders hun melk kunnen doneren. “Veel vrouwen hebben meer dan genoeg melk voor hun eigen kind en kunnen dus wel wat missen. Zij kolven de melk thuis af en brengen het naar het Sophia. Wij controleren die melk op ziektekiemen, pasteuriseren het en voegen er noodzakelijke voedingstoffen aan toe. Daarna vriezen we de melk in en leggen een voorraad aan zodat er voldoende flesjes beschikbaar zijn voor onze afdeling.”

Kunstmelk
Tot 1971 waren moedermelkbanken een normaal verschijnsel. Ze werden in Nederland gesloten omdat steeds meer de voorkeur werd gegeven aan kunstmelk. Later werden alle banken in de wereld opgeheven door risico’s als hiv en aids.

Lichtjes
Een groot deel van de jaarlijkse sponsoractie Lichtjes voor Sophia zal dit keer ten goede komen aan de moedermelkbank. Elk jaar verrijst voor het Erasmus MC-Sophia een enorme kerstboom, verlicht door lampjes die door mensen kunnen worden aangekocht. Elk jaar kunnen de afdelingshoofden in het Erasmus MC-Sophia aangeven aan welk project de opbrengst van de lichtjesactie ten goede komt.

Plaats een reactie