Erasmus MC schroeft het aantal niertransplantaties op

Erasmus MC voert dit jaar 150 meer niertransplantaties uit tot 220 in 2015. Het universitair medisch centrum heeft sinds 1971, en helemaal vanaf medio jaren tachtig, zóveel ervaring opgedaan met niertransplantaties, dat de organisatie eigenlijk niet meer voor verrassingen komt te staan. Betere levensverwachting
In ons land wachten immers gemiddeld 1100 tot 1300 mensen op een donornier. De levensverwachting voor degene die een nier ontvangt is steeds beter. En de overlast voor degene die het orgaan gééft, wordt steeds minder. Alle reden dus, om te streven naar meer ingrepen. “Bijna iedereen is tegenwoordig een potentiële nierdonor”, zegt Erasmus MC’s hoogleraar Nefrologie Willem Weimar. “Dat komt omdat er steeds meer programma’s zijn ontstaan voor levende mensen die een orgaan willen afstaan.” Die ontwikkeling draagt bij aan de voorspoedige gang van zaken in Erasmus MC. Dit jaar wordt de ingreep ongeveer 150 keer uitgevoerd. In 2000 was dat plusminus zestig.

Levende donor
Wie een nier ontvangt van een levende donor, heeft een kans van één op twee dat het orgaan na 23 jaar nog netjes op zijn plaats zit. Is de nier afkomstig van een overleden persoon, dan is die periode negen tot tien jaar. Weimar stelt dat het succesvolle programma in Erasmus MC vooral is te danken aan steeds breder om zich heen grijpend ‘altruïsme’: steeds meer mensen staan bij leven een nier af aan iemand die niet genetisch verwant is.”

Plaats een reactie